вторник, 27 юли 2021, 14:00 ч.

Фалшив марков алкохол залива Черноморието

Варят по ромски махали „Джони Уокър“ менте за 7 лева

BNews.bg

Варят по ромски махали „Джони Уокър“ менте за 7 лева

Скандална схема за производство и реализация на фалшив вносен алкохол разкриха разследващи от МВР и митниците пред в. „Телеграф“. Тарикати варят уиски „Джони Уокър" менте за 7 лева на бутилка. По желание на клиента, но с различна есенция, им излиза и „Джак Даниелс", „Джи Би", както и водките „Абсолют", „Смирноф" и „Горбачов".  Органите на реда са засекли, че вече освен към родното Черноморие, фалшив алкохол масово тръгва и към курорти в Гърция и Турция.

Най-често фалшивияит алкохол се „джурка“ в мазета и гаражи в ромските махали на София, Сливен, Стара Загора и в пограничните села, сочат оперативните данни. „На едно място става варенето, на друго се печатат бандеролите. Буквално взимат под наем една стая, повече не им е нужно. Разполагат с един най-обикновен принтер за 50-100 лв. и започват манифактурата", обясниха антимафиоти от ГДБОП. В схемата с фалшивия алкохол участвали и нищо неподозиращи хора, които имали само една задача. Да събират празни бутилки от спиртни напитки - вина, ракии, уиски, джин, водка и т.н., от кофите за боклук. Други пък работели директно с пунктове за изкупуване на амбалаж и пазарували на едро оттам. „По този начин си купуват бутилката и не им трябва дори да правят фалшиви етикети, защото ги имат. Единственото, което правят, е да връзват дозаторите със свински опашки при преливането", обясниха митничари. Течностите, които забърквали майсторите на ментетата, се ароматизират и овкусяват с различни есенции. Всички те идвали внос почти винаги от Китай. „След грандиозния случай с отровените хора в Якоруда, вече„майсторите" много внимават. Гледат да не се прекалява и да ослепяват или, не дай Боже, да умират консуматорите", коментираха разследващи. Припомняме, че преди няколко години в Якоруда починаха 5-има души от натравяне с метилов алкохол в уж домашна ракия. Най-драстично е положението с алкохола менте на морето в България. „Започват проверки, тъй като вече има няколко случая на комплекси, които крият бидони и туби с фалшиви спиртни напитки. Наливат ги служители в бутилки от различни марки и видове алкохол, а туристите нищо не разбират", обясниха от Икономическа полиция в ГДНП пред „Телеграф". Според ченгетата трикът, който прилагали измамниците, е да разреждат до безумие предлагания алкохол, като така намалявали и риска от натравяне на почиващите. В заведенията обаче не си правели този труд и наливали смело от пластмасови туби и бидони с налепени надписи - „вино", „ракия", „водка" и „уиски , които представяли за отбрани и скъпи марки.

Транспортът се осъществява като е замаскиран зад друг превоз – дори имало случай на скрити бидони зад тор, а при други редовно се нареждат дини, пъпеши, зарзават, а отзад бутат нелегалния алкохол. Зад граница го носят с бусчета. Граничари разкриха, че редовно представяли алкохола за течност за чистачки или дори сапун, както и за обезмаслител за кухненски съдове.

Алкохолът менте често води или до ослепяване, или до смърт, алармират лекари. На вкус и мирис няма разлика между опасния метилов и етиловия алкохол, затова трябва много да се внимава какво и къде се консумира. Вече при етиловия алкохол нещата са по-леки като поражения, но винаги предизвикват повръщане и главоболие.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари