сряда, 28 юли 2021, 11:05 ч.

Червени питомци

Пазарлъкът за кабинет между ДПС и ДБ прерасна в словестна война за олигарха Прокопиев в парламента

BNews.bg

Пазарлъкът за кабинет между ДПС и ДБ прерасна в словестна война за олигарха Прокопиев в парламента

Остри реплики и взаимни обвинения за корупция и зависимости си размениха "Демократична България" и ДПС в пленарната зала. Тон даде Христо Иванов, който в декларация от парламентарната трибуна нападна остро ДПС.

Изказване на лидера на ДБ взриви парламента. Христо Иванов изчете остра декларация срещу корупцията, като засегна бившите управляващи, но особено ДПС, които реагираха като ужилени. Думата моментално взе лидерът Мустафа Карадайъ.Ще подкрепим правителство при ясни параметри и ангажимент за борба с корупцията, заяви Иванов. Той обясни, че в момента между партиите се водят просто разговори, но те не са насочени към постигане на споразумение. Водят се без имена, за да видим дали хората ще могат да се справят, допълни той.

Вие търгувате и рекетирате всяка власт. Г-н Иванов не използвайте реториката да защитавате беззащитността си с ДПС. Вие сте продукт и представител на една олигархична медийна група. Става въпрос за г-н Прокопиев. Това е пример за овладяната държава. Влизат например Иван Кръстев, българският конфуций. Влизат хора от НПО-ота.  Повечето се хора и наследници на комунистически фамилии. Наричаме тази група организирана престъпна група, защото завладяха куп сфери“, отговори Карадайъ от трибуната.

"Десетилетия наред извършвате активен поличически инженеринг, вкючително и отвън. Разцепихте СДС и НДСВ. Правите го и по отношение и на ГЕРБ под давление от чужди сили. Вие рушите демокрацията в България. Без да се явявате на избори имате министри във всички правителства. По думите на Борисов 5-6 министри, вкарани от кръга „Капитал“. Стават повече от 20, като прибавим и тези от служебните кабинети на Плевнелиев. Не споделяме нищо с вас. Между нас и вас има пропаст. В ДПС сме борци срещу тоталитарната власт на комунистите. Изследователите и прокурорите от онова време са при вас. Яхнахте демокрацията и слугувате на чужди интереси“, продължи Карадайъ.

Той каза, че заради липсата на идеи ДеБъ са използвали реториката срещу ДПС.

Карадайъ напомни, че почетният председател Ахмед Доган е бил отличен от САЩ през 2004 г. за влизането ни в НАТО. Той припомни и, че при влизането ни в ЕС ДПС е била част от властта.

В разговорите бе включено ДПС и това е сериозен проблем. Многократно призоваваме формулата на бъдещото управление да стъпва на ясна воля да се осигури управлението, не просто правителството, каза Иванов. И допълни, че е нужна такава парламентарна конфигурация, която може да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС. За тези формации гласуваха хора, но в основата им стоят корупционни ядра и докато те не се освободят от тях, не бива да бъдат допускани в управлението.

Разбирам аритметиката, но парламентаризмът е повече от аритметика, каза съпредседателят на ДБ. Той обясни, че може би се търси противопоставяне на тигъра на ГЕРБ с тигъра ДПС. Но през 2013 г. видяхме как двата тигъра взаимно опитаха да се легитимира и да скрият мръсната тайна на своята корупционна свързаност, коментира той.

Иванов бе.канегоричен, че ако някой иска подкрепата на ДБ, а не просто тя да бъде смокинов лист, те са готови да работят отговорно. Искам да стане правителство, което не просто да трансформира България, каза той.

И призова личният състав на кабинета да бъде подбран внимателно, за да привлича доверие, а не да повдига въпроси. Не предлагаме хора, но в служебното правителство има хора, които привличат доверие, каза Иванов. И посочи поименно Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

Промяна в конституцията,  изчистване на регулаторите от корупционни калинки, изчистване на службите една по една, за да има промяна, бяха сред посочените от Иванов приоритети. Както и: Изчистване на финансовата система от мръсни пари, решителен пакет от мерки, свързани с акциите по "Магнитски".

Очакваме едно споразумение, което ясно да конфигурира подкрепата за този парламент, за да държи на дистанция ГЕРБ и ДПС, заяви Иванов. Напомни, че са готови на всички опции, включително ДБ да е в опозиция. А от днес ДБ ще започне да събира подписи за създаването на анкетна комисия по мерките на "Магнитски".

 

Чухме поредната анти-ДПС декларация, каза в отговор лидерът на партията Мустафа Карадайъ. И критикува ДБ, че заради немощ се опитва да изгрее пак с анти-ДПС риторика.

Вие търгувате всяка власт, а ДПС не е заложник на никакви интереси. Но вие сте заложник организирана олигархично-медийна политическа група, обърна се Карадайъ към ДБ. И посочи поименнно. Прокопиев е олигарх и символ на задкулисието в българската политика, който заграбва политическа власт, без да се явява на избори. Символ на завладяна държава и пазарна демокрация, обяви Карадайъ.

 

В по-голямата си част сте хора, произхождащи от сериозни комунистически номенклатура фамилии, каза още Карадайъ по адрес на ДБ. И изброи доказателства за това кой е медийният монополист в България.

 

Лидерът на ДПС дори обвини ДБ в политическо инженерство и фрагментиране на дясното пространство, чрез разцепване на СДС, НДСВ, създаването на Борисов. Това се явява разрушаване на демократичния процес в България, отсече той. Без да се явявате на избори имате по няколко министри във всяко правителство, каза Карадайъ и изброи поименно.

 

Между нас и вас има морална пропаст. Ние, от ДПС, сме потомци на истински борци против тоталитарната власт. Вие сте потомци на комунистическата номенклатура, продължи Карадайъ. 

 

Ние винаги имаме приоритети, които стават национални, каза Карадайъ и даде за пример членството на Бъргария в НАТО и ЕС.

 

Разединното общество няма просперитет, предупреди лидерът на ДПС. И настоя чрез диалог да се определят националните приоритети и да се възстанови държавността.

 

Ние няма да подкрепим кабинет, зад който виждаме дългата ръка на ГЕРБ и ДПС, предупреди отново и Мая Манолова. Днес в 11,30 са поканени ДБ за сближаване на позициите и поставяне на жалони, които да не позволят подмяна на вота на избирателите.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • минаващ - 13:11, 28 юли

    Мустафата да използва гладкия си мозък и да размисли. Ако Прокопиев беше корупционен фактор в България, по закона Магнитски щеше да бъде посочен той, а не Дебелото.

Напиши коментар

Коментари