сряда, 28 юли 2021, 9:30 ч.

Ситуацията е овладяна

Разраства се големият пожар край Твърдица, хеликоптер се включи в гасенето

BNews.bg

Разраства се големият пожар край Твърдица, хеликоптер се включи в гасенето

Снимка: Снимка: Reuters

Опитът стихията да бъде овладяна продължава и днес.

Разраства се големият пожар в борова гора край град Твърдица. Огънят се разпалва от високите температури и вече е обхванал над 600 декара. В гасенето се включи хеликоптер, както и 30 военни, които ще се опитат да локализират пламъците.

Използва се и верижна машина, която проправя просеки, за да не се разпространява пожарът. Сериозна трудност създават и трите огнища, които са в силно пресечения терен. Няма опасност за къщите в населеното място.

31 военнослужещи с 6 броя техника от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, под ръководството на капитан Николай Евтимов, от 7.00 ч. тази сутрин са на терен, за да подкрепят усилията на противопожарните екипи.

Втори ден в борбата с пожара участват Военновъздушните сили (ВВС). В продължение на четири часа вчера вертолет AS 532 AL Cougar от състава на 24-та вертолетна авиационна база извърши 37 пуска на общо над 70 тона вода. За зареждане на системата за пожарогасене „bambi bucket” с вода беше използван изкуствен водоем микроязовир „Метрокук” в землището на Твърдица.

Рано тази сутрин вертолет от състава на авиобазата излетя отново, за да продължи участието си в борбата с огнената стихия.

„Добрата новина е, че пожарът стана низов. Днес е направена организация за средоточаване на повече сили и техника в района. Целта е да бъдат локализирани трите основни огнища”, обясни комисар Владимир Демирев.

Според него най-критичен е източният участък на пожара. Той се намира между две дерета в гората и единственият шанс огънят да бъде локализиран е чрез хеликоптера. На място са пристигнали и военни от Сливен. 

„На този етап не се очаква да обявим извънредно положение. Пожарът, в частта, която е по-близо до къщите, е ограничен. Цяла нощ екипи на пожарната са работили близо до домовете на местните хора. Надяваме се с помощта на тежките машини огънят да се ограничи и да се започне ефективно гасене”, каза областният управител на Сливен Минчо Афузов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари