сряда, 28 юли 2021, 13:00 ч.

ПОЛИТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ:

Подкрепата за бъдещо управление - отново под въпрос

BNews.bg

Подкрепата за бъдещо управление - отново под въпрос

Част от партиите отново поставиха условия за подкрепа към "Има такъв народ"

Отново политическо напрежение след консултациите между партиите за съставяне на бъдещ редовен кабинет. Днес част от тях отново поставиха условия за подкрепа към "Има такъв народ".

Добрият тон между трите преговарящи партии за ново правителство – „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, днес пое в нова посока. Повод за това стана декларация от ПГ на „Демократична България”, в която председателят Христо Иванов заяви, че вече е време да се говори за имената в новата власт. Трябвало да се изясни кой ще изпълнява политиките, за които вече няколко дни трите партии се споразумяват.

Отново се стигна до остри реплики между „Демократична България” и ДПС. А от „Изправи се БГ! Ние идваме!” заявиха, че нещата явно поемат в нова посока, щом преговарящите партии си говорят от парламентарната трибуна.

„Те не казват имена, за да видим заявките, които се правят. И дали хората, които се предлагат,  може да ги реализират. Призоваваме личния състав на кабинета да бъде формиран много внимателно”, каза председателят на ПГ на “Демократична България” Христо Иванов.

Той напомни, че до момента подкрепа не е обещавана. И че тя ще се даде само при ясна програма на правителството и с ясно разписани параметри.

Има и още един фактор преди подкрепата: „В разговорите беше включено ДПС. Това не е нещо, което ние безпроблемно ще приемем. Може да изглежда хитро да използваме ДПС срещу ГЕРБ, но това 13 години го гледахме – как двата тигъра в равнината се сблъскват”, припомни Иванов.

Последва светкавичен отговор от ДПС. „Вашата немощ я прикривате с анти-ДПС реторика. ДПС не е заложник, а се ръководи съгласно решенията на своите компетентни органи. Вие сте част, продукт и заложник на олигархично-медиийна-НПО-политическа група”, отвърна Мустафа Карадайъ.

Темата към преговорите за новата власт отново върна Мая Манолова. „Няма да подкрепим кабинет с дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. И при най-малко съмнение, ние няма да участваме”, категорична бе тя.

Коментарът на „Има такъв народ” дойде в кулоарите на парламента. От партията посочиха, че изискванията на другите формации, заявени в пленарната зала, не са били представени при консултациите с тях.

“Не сме получили мандат, за да кажем кои са имената в кабинета. Имаме готовност. В момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще е ясно. Но това няма да се случи до петък”, разкри Ивайло Вълчев.

По думите му, въпреки декларациите, прочетени днес в НС, консултациите на ИТН с останалите парламентарно представени формации, без ГЕРБ, ще продължат.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • малко фактология за задкулисието - 22:19, 30 юли

    h t t p s : / / w w w. eurocom. bg/ show/ chestno- kazano/ 11911

Напиши коментар

Коментари