петък, 20 август 2021, 12:08 ч.

Бивш съветник на Румен Радев и наш посланик категоричен:

Кирил Петков е канадски гражданин!

BNews.bg

Кирил Петков е канадски гражданин!

Настоящият посланик във Франция и дипломат от кариерата Милков разкри, че Кирил Петков категорично към момента е канадски гражданин, тъй като неговото волеизявление не е достатъчно, за да бъде заличено чуждото му гражданство.

Бившият съветник на Румен Радев и посланик в Канада Николай Милков, изпратен сега от него във Франция, коментира експертно казуса с двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков. По думите на Милков, който до 2020 година беше секретар по външната политика на президента, има ясна и разписана от закона процедура за отказ от гражданство и тя не се изчерпва само с молба от страна на Петков.

Настоящият посланик във Франция и дипломат от кариерата Милков разкри, че Кирил Петков категорично към момента е канадски гражданин, тъй като неговото волеизявление не е достатъчно, за да бъде заличено чуждото му гражданство.

Той ясно пише и каква е процедурата като прави ясно уточнение, че в България е ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа от 1997, но тя няма нищо общо с този казус. Освен това България едва ли ще премахне двойното гражданство, защото от България емигрирали над 1 милион души, голяма част от които вече са граждани на други страни, а българско гражданство могат да получават и хора от български произход от Украйна, Р Молдова, РМС.

„Учудвам се на правния нихилизъм на българите и как те са готови в името на една моментна политическа целесъобразност не само да зачертаят всички правила и закони, но и да навредят на дългосрочни национални интереси“, пише Милков.

Като бивш посланик в Канада той е изключително запознат с процедурите и законите в страната, като уточнява, че подаващият заявление за отказ (и други документи) се нарича applicant, т.е. той кандидатства за отказ.

„Има и определени условия, на които трябва да отговаря. Има процедура, която включва одобрение на кандидатурата и накрая завършва с получаване от страна на кандидата на сертификат от Канада, удостоверяващ отказа. Аз съм бил малко нещо посланик в Канада и някои конкретни знания за системата там ми пречат да правя аналогии с българската пенсионна система“, допълва Милков по повод сравнения на някои политици на процедурата за пенсиониране на двойни граждани и тази за отказ от гражданство.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • пенсионер - 19:09, 20 авг.

    Я оставете момчето да работи спокойно в България .яд ви е ,че ви показа колко безкруполни ,алчни хора сте! Народът го харесва, пак ще го подкрепят.Дерзай, Кирчо, с тебе сме и млади и стари!

  • Издислав - 16:23, 20 авг.

    Големо престъпление, няма що. Когато стоят руснаци начело на държавата, не пищите, а сега такъв вой за министър с двойно гражданство. Хайде вкарайте го сега в затвора, загдето ви размърда тинята, та се размириса на корупция и кражби. Предпочитам цяло правителство кирилпетковци отколкото една банкянска тиква.

Напиши коментар

Коментари