понеделник, 20 септември 2021, 11:00 ч.

Ново проучване на екип от Израел

Ваксинираните имат 13 пъти по-висок риск от заразяване с Делта от преболедувалите

BNews.bg

Ваксинираните имат 13 пъти по-висок риск от заразяване с Делта от преболедувалите

Ново проучване* на екип от Израел показва, че имунитетът, придобит след възстановяване от заразяване с COVID-19, е по-силен като защита срещу новия щам Delta, отколкото имунитетът, предизвикан от ваксината. Изчислено е, че естественият имунитет е около 13 пъти по-силен, отколкото при две дози от ваксината Pfizer-BioNTech.

Изследователите пишат:
 

"Това проучване показа, че естественият имунитет осигурява по-дълготрайна и много по-силна защита срещу инфекция, симптоматично заболяване и хоспитализация, причинена от Delta-варианта на SARS-CoV-2, в сравнение с имунизирания с две дози ваксина BNT162b2 . Хората, които и преди са били заразени с SARS-CoV-2 и са с единична доза от ваксината, са получили допълнителна защита срещу варианта Delta.


Екипът е изследвал три групи хора: 673 676 - получили и двете дози от ваксината Pfizer-BioNTech и непреболедували SARS-CoV-2; 62 883 неваксинирани лица, които са се възстановили от COVID-19; и 42 099 индивида с предшестваща инфекция със SARS-CoV-2, които са получили единична доза ваксина.
Проучването е извършено за периода от 1 юни до 14 август 2021 г., когато в Израел щамът Delta е често срещан. Израел е държавата, в която ваксините срещу коронавирус се разпространиха най-бързо в световен мащаб. В момента в страната са приложени над 13 милиона дози. В резултат на това констатациите съставляват най-голямото обсервационно проучване в реалния свят, сравняващо естествения имунитет, с този, предизвикан от ваксината.

Ваксинираните индивиди, непреболедували SARS-CoV-2, са имали 13,06 пъти по-висок риск от заразяване с варианта Delta. Освен това при тях е отчетен 27 пъти по-висок риск от симптоматичен COVID-19.
Въпреки че резултатите могат да подскажат отслабване на естествения имунитет срещу варианта Delta, ваксинираните все още са с 5,96-кратно повишен риск от пробивна инфекция и със 7,13 пъти по-висок риск от симптоматично заболяване в сравнение с тези, заразени по-рано, обясняват авторите на публикацията.

Освен това, ваксинираните индивиди показват по-голям риск за попадане в ситуация, която налага  хоспитализация заради пробивна инфекция, отколкото неваксинираните лица с естествен имунитет.
Хората с единична доза ваксина, които са преболедували вече коронавирусна инфекция, имат по-голяма защита срещу Delta, отколкото неваксинираните хора с естествен имунитет.
Не са наблюдавани смъртни случаи, свързани с COVID-19, и в трите групи.
Необходими са повече изследвания, анализиращи дългосрочната защита, осигурявана от естествения имунитет. Изследователите обаче твърдят, че естественият имунитет би могъл да осигури по-голям имунен отговор спрямо протеините на SARS-CoV-2, отколкото имунната активация на протеина против скокове, предлагана от ваксината Pfizer-BioNTech.
Изследването може да е подценило броя на асимптоматичните инфекции, защото учените са събирали  данните си от PCR тестване. Хората с асимптоматични инфекции са по-малко склонни да бъдат тествани за SARS-CoV-2, което предполага, че резултатите се отнасят предимно за симптоматични инфекции.
Констатациите се фокусират върху пациенти, които са получили ваксината Pfizer-BioNTech в началото на 2021 г. Други неотдавнашни изследвания от Израел стигат до предположението, че нивата на антитела, индуцирани от ваксината, намаляват след няколко месеца, но бустерните изстрели могат да засилят имунния отговор. Остава неизвестно как естественият имунитет се сравнява с имунитета, предизвикан от ваксината с бустерни изстрели.
Освен това, резултатите от проучването не включват наблюдения на хора, ваксинирани с  AstraZeneca-Oxford, Johnson&Johnson и други иРНК ваксини.
Анализът се фокусира основно върху варианта Delta, който е широко разпространен в много страни, включително Израел. Тъй като Delta е най-разпространена по време на проучването, констатациите не могат да оценят как естественият имунитет предпазва от други варианти на SARS-CoV-2.
Изследователите признават, че различните поведенчески мерки, оказващи влияние върху здравето като спазването на социалното дистанциране и носенето на маски, e нямало как да бъдат контролирани в проучването и може да са повлияли на риска от заразяване.
*Важно уточнение
medRxiv публикува предварителни научни доклади, които не са рецензирани и следователно не трябва да се разглеждат като окончателни, да ръководят клиничната практика, свързано със здравето поведение или да се третират като установена информация.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • проф Д.Любенова - 02:44, 22 септ.

    СТРАХОТНИ ГЛУПОСТИ!

  • t - 00:10, 22 септ.

    епидемията се дължи на ваксинираните

Напиши коментар

Коментари