понеделник, 04 октомври 2021, 15:30 ч.

Голямо признание

Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян са Нобеловите лауреати по медицина

BNews.bg

Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян са Нобеловите лауреати по медицина

На 5 ноември Нобеловият комитет ще обяви имената на наградените по физика.

Нобеловата награда по медицина за 2021 г. беше присъдена на учените Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян заради откритите от тях рецептори за температура и допир при живите организми.

Премията в областта на физиологията и медицината се присъжда от Кралския Каролински медико-хирургически институт в Стокхолм. Нобеловата награда за медицина се връчва вече за 111 път, съобщава „Дойче веле”. Нейни лауреати до 2020 г. са станали 222-ма души, от които само 12 са жени.

На 5 ноември Нобеловият комитет ще обяви имената на наградените по физика, на 6 октомври – по химия, а на 7 октомври – по литература. В последния ден от т.нар. Нобелова седмица ще бъде обявено името на носителя на наградата за мир.

През 2020 г. размерът на Нобеловата премия бе увеличен от 9 на 10 милиона шведски крони. Връчването на наградите и тази година няма да стане на обща тържествена церемония в Стокхолм, а поотделно, в държавите, в които живеят лауреатите. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари