вторник, 05 октомври 2021, 14:00 ч.

Голямото признание

Трима учени си поделят Нобеловата награда за физика

BNews.bg

Трима учени си поделят Нобеловата награда за физика

Тя е за моделиране на климата на Земята и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне.

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата награда за физика за 2021 г. трима учени - Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман и Джорджо Паризи "за новаторски принос към разбирането ни на сложните физични системи", съобщи сайтът на Нобеловата фондация.

Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман получават заедно половината от тазгодишната награда за моделиране на климата на Земята и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне.
Паризи е отличен за изследване на физичните системи.

Престижната награда е съпроводена със златен медал и парична премия от 10 милиона шведски крони (над 1,14 млн. щатски долара).

Миналата година Нобеловата награда за физика бе присъдена на Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гец.

Заради пандемията от коронавирус Нобеловите лауреати ще получат наградите си у дома. Церемонията в Стокхолмската концертна зала на 10 декември и банкетът в тяхна чест бяха отменени.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари