вторник, 12 октомври 2021, 12:14 ч.

ИЗВЪНРЕДНО!

Конституционният съд отряза Кирил Петков - не приемат допълнителни доказателства и да е страна по делото

BNews.bg

Конституционният съд отряза Кирил Петков - не приемат допълнителни доказателства и да е страна по делото

Конституционният съд отряза Кирил Петков, който опита преди дни да съветва най-висшите юристи в държавата как да си вършат работата.

КС реши преди минути, че нито ще уважи искането му да бъде конституиран като страна по делото, нищо ще разгледа предложението му за събиране на други доказателства. Това става ясно от публикувано преди минути определение. 

Конституционният съд в състав: председател – Борис Велчев, членове - Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов, Красимир Влахов, приеха становищата по делото на президента, външно и правосъдно министерство. Приети са и документите, входирани от Петков, които му бяха изискани от тях, за да удостовери статута си пред Канада.

"По отношение на искането на Кирил Петков Петков да бъде призован и изслушан в рамките на конституционното производство като заинтересована страна и за предоставяне на възможност за представяне на  писмено становище по делото, Конституционният съд  намира следното:

          Законът за Конституционен съд допуска възможност за конституиране като заинтересована страна само на изрично посочени лица: на действащ народен представител в хипотезата на чл. 26, на действащ конституционен съдия в случая на чл. 25, ал. 2, както и на действащ президент и вицепрезидент в случая на чл. 23, ал. 4, изречение второ. Съгласно разпоредбата на чл. 27, ал.1 ЗКС заседанията на Конституционния съд се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените. В случая, отчитайки характера на  производството по чл. 149, ал. 1, т. 2, за разлика от това по чл. 72, ал. 2, във вр. с чл. 72, ал. 1, т. 3 от Конституцията, решението на съда по настоящото дело няма да се отрази на актуалния статус на Кирил Петков Петков предвид обстоятелството, че към настоящия момент той не притежава длъжностно или служебно качество, произтичащо от частично оспорения указ на президента на Република България.

Предвид тези съображения искането на Кирил Петков Петков се явява неоснователно и следва да бъде оставено без уважение, като на това основание се явяват недопустими и останалите му искания за допълнителни процесуални действия  за събиране на други доказателства", става ясно още от определението. С това решение съдиите дават да се разбере, че не приемат опитите на Петков да им оказва натиск и да им дава указания как да си вършат работата. Именно тези негови действия станаха повод за поредния скандал около него, тъй като досега нито един политик не си е позволявал подобна атака. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари