четвъртък, 14 октомври 2021, 11:02 ч.

Екзакта:

ГЕРБ печели убедително изборите, Манолова аут от парламента

BNews.bg

ГЕРБ печели убедително изборите, Манолова аут от парламента

От данните е видно, че ПП е партията, която привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент. Това показва национално изследване на Екзакта Рисърч Груп, проведено в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни български граждани от 70 населени места в цялата страна.

Според данните ГЕРБ е първа политическа сила и запазва тази си позиция в няколко поредни изследвания на Екзакта. Не толкова стабилни изглеждат нещата, обаче, когато става дума за подреждането на следващите три партии.

В момента след ГЕРБ на местата от второ до четвърто се нареждат „Продължаваме промяната”, „Има такъв народ” и БСП, като разликата между трите формации е в рамките на половин процент. Това предвещава жестока конкуренция до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

Партията, която бъде припозната от избирателите като основен съперник на ГЕРБ, би могла да получи допълнителен електорален бонус в рамките на кампанията.

Три от по-малките формации също ще се стремят да подобряват резултата си до края на кампанията. Това са ИБГНИ, ВМРО и „Възраждане”. По време на двете кампании от началото на годината, ИБГНИ успяваше да мобилизира привържениците си и двукратно влезе в парламента. ВМРО на тези избори се явяват самостоятелно след участие в две коалиции и това би могло да амбицира допълнително електората им. „Възраждане” също демонстрират растящо самочувствие.
На политическата сцена има нов играч /ПП/ припознаван от немалко българи като лицето на промяната.

Ето как изглеждат и нагласите в проценти, според Екзакта:

ГЕРБ-СДС получава 23,5% от гласовете, Продължаваме промяната – 15,5%, Има такъв народ – 15,2%, БСП – 15%, Демократична България – 10,2%, ДПС – 9,4%, Изправи се БГ. Ние идваме – 2,6%, ВМРО – 2,5%, Възраждане – 1,9%.

Проучването прави и извода, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли.
Около една четвърт от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли, сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП. До момента ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли т.г. ПП не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли, биха се преориентирали към ПП през ноември.

От данните е видно, че ПП е партията, която привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклараращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • n - 22:10, 17 окт.

  ако спречели герб ще ебеме цялото им семе до 9 коляно

 • t - 22:09, 17 окт.

  бойко е тиква и в партията си е събрал всички bg тикви, абе гледам партии съставени от млади тикви.. нямам думи

 • анализ на един умен човек - 20:33, 14 окт.

  и голям държавник: h t t p s : / / w w w. btv. bg/ video/ shows/ lice- v-lice/ videos/ ivan- kostov- dumata- kriza- e- silno- preuvelichena. h t m l

 • g - 16:45, 14 окт.

  трагедия - герберастията и костов - ще ни довършат. даже и тази криза с тока е следствие на бандитското им управление

 • агенция ЕРА - 15:08, 14 окт.

  Картината не е съвсем точна. 1) Защото преднината на ГЕРБ пред ПП е по-малко от 4%, 2) защото БСП и ИТН не са нa 3. и 4. място, а съответно на 4. БСП и 6. ИТН. 3) ИБгНИ имат 4,5%, т.е. Манолова е над, а не под чертата.

Напиши коментар

Коментари