петък, 15 октомври 2021, 14:30 ч.

Oт послените минути

ДАНС нахлу в "Марица Изток 2" заради сделка с Ковачки?

BNews.bg

ДАНС нахлу в "Марица Изток 2" заради сделка с Ковачки?

Акцията на ДАНС в ТЕЦ "Марица Изток 2" е заради тайна договорка между частните ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, "Брикел" и ТЕЦ "Варна", предположиха пред Lupa.bg източници от сферата на енергетиката. 

"При първото увеличение на цените на електрическата енергия на борсата в сегмента "Ден напред" всички се чудеха защо "Марица Изток 2" не работи и не продава своята енергия, при положение че цената беше надминала 350 лв. за мегаватчас. От докладите на КЕВР се знаеше, че 220 лв. са достатъчни, за да може държавната централа да продава своята енергия със печалба. В същото време работеха "Марица -3" в Димитровград, "Брикел" и ТЕЦ "Варна". Хора като Христо Ковачки печелят за сметка на "Марица Изток 2" , коментират нашите източници. 

Според тях "Марица Изток 2" не работи нарочно, за да може Ковачки да продава. Така държавата губи пари и се ощетяват данъкоплатците. 

Цената на електроенергия ще падне за бизнеса на борсата, ако се появят нови производители. Това обаче не случва. Отново на пазара излизат познатите ТЕЦ "Варна" и "Брикел". 

"Завишаването на цените на борсата става по естествен начин заради високите цени в Европа. Заради засилен износ на електроенергия за българските потребители обаче нищо не остава, именно затова се вдига цената на нашата борса. За да се спре това, трябва да има нова ликвидност на борсата - да има нови производители", обясниха пред Lupa.bg експерти причината за високата цена на електроенергия за бизнеса. 

В момента ДАНС проверява в ТЕЦ "Марица Изток 2" всички договори, заявки и количества електроенергия, която е реализирана на свободния пазар през последните 6 месеца. Проверяват се и отчетените квоти на емисии с парникови газове, както и реалните инвестиции в очистващи системи.

В последния месец и половина подобни проверки бяха извършени в Комисията по енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, НЕК и други производители и търговци на електроенергия. Проверка беше извършена и в енергийната борса.

Източник: LUPA.BG

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • g - 00:41, 16 окт.

    трябва да са последователни после и в гъза на костов и борисов

  • Беновска пипа - 22:36, 15 окт.

    Г-жо Ива Митева, защо ви треперят неконтролирано ръцете?

Напиши коментар

Коментари