вторник, 19 октомври 2021, 12:00 ч.

Предстоят трусове

Милиони европейски семейства ще обеднеят заради енергийната криза

BNews.bg

Милиони европейски семейства ще обеднеят заради енергийната криза

Европа се оказа на прага на огромна енергийна криза, която след няколко седмици може да предизвика шок, заяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки в речта си пред Европейския парламент в Страсбург.

„Бързо растящите цени, провокирани от умишлените действия на руските фирми, още отсега поставят много компании в Европа пред избора да ограничат производството си или да прехвърлят своите загуби върху потребителите”, каза полският премиер. Според него, още отсега политиката на „Газпром” и разрешението за функциониране на „Северен поток-2” се отразява на ръста на цените.

„Нивото на кризата през следващите седмици може да разтърси Европа. Много предприятия може да фалират, а милиони домакинства, десетки милиони семейства може да обеднеят заради газовата криза, предизвикана от неконтролируемия ръст на цените в цяла Европа”, каза Моравецки.

Той предупреди, че трябва да се отчита и ефектът на доминото и една криза може да повлече след себе си нови трусове.

Властите в Полша неведнъж са излизали с твърдението, че растящите цени на енергоносителите са свързани пряко с геополитиката.

Според твърденията на полския премиер, правителството на Русия ограничава умишлено доставката на газ за Европа, за да получи разрешение за експлоатацията на газопровода „Северен поток-2”, против който Полша се обяви от самото начало на проекта, смятайки, че той ще бъде използван за изнудване на Европа.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари