понеделник, 01 ноември 2021, 14:00 ч.

МЗ:

От Делта варианта на COVID-19 заболяват повече хора до 19 години

BNews.bg

От Делта варианта на COVID-19 заболяват повече хора до 19 години

От министерството призовават хората да се ваксинират.

При варианта Делта на COVID-19 се наблюдава значително повишаване на нивата на заболеваемост във възрастовата група до 19 години. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на инфекцията и смърт, включително и при заразяване с Делта варианта.

Делта е над 2 пъти по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на инфекцията. Затова възрастните хора, тези с хронични и придружаващи заболявания, неваксинираните и лицата, които не спазват общите противоепидемични мерки, са по-податливи на заразяване. При тях значително се повишава и рискът от тежко протичане на заболяването.

Колкото по-висока е степента на предаване, толкова по-висок е рискът от заразяване със SARS-CoV-2 на обществени места със струпване на много хора. За предпазване от заразяване е необходимо да се избягват места с концентрация на много хора, както и да се спазва физическа дистанция от 1.5 м., да се носи защитна маска за лице на публични места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране е невъзможно, припомниха то пресслужбата.

Други мерки, които е необходимо да се вземат, са проветряване на помещенията в дома и на работното място, миене на ръцете си със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце на спиртна основа.

От МЗ отново призоваха хората да се ваксинират.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари