събота, 06 ноември 2021, 11:59 ч.

Православните християни почитат починалите

Архангелова задушница е

BNews.bg

Архангелова задушница е

Отдаваме почит към паметта на починалите

Православните християни почитат днес църковния празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден, на 8 ноември. На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Св. Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние, християните, отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината. На Архангеловата задушница духовниците от Българската православна църква задължително отслужват заупокойно богослужение, в което се четат молитви за починалите.

Значението на Задушница е поменът, който се прави като възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Това е денят, в който живите почитат паметта на мъртвите като правят помен в тяхна чест. С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки.

На Архангеловата задушница се спазват същите обичаи, както и на останалите задушници през годината. Хората отиват на гробовете на починалите си близки, като е задължително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян. Прелива се вино под формата на кръст, като се започва от мястото, на което е положена главата на покойния. Вярващите запалват и свещ. Специфичното за Архангеловата задушница е, че на този ден се отдава и почит пред паметта на военнослужещите, дали живота си за България през годините.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари