неделя, 28 ноември 2021, 17:44 ч.

Първите впечатления

Откривателят на варианта Омикрон: Протича с много леки симптоми

BNews.bg

Откривателят на варианта Омикрон: Протича с много леки  симптоми

Откривателят на варианта Омикрон: Протича с много леки симптоми=

Симптомите на новия вариант на коронавируса, който причинява Covid-19 - Омикрон, са необичайни, но леки. Това са първоначалните впечатления на южноафриканската лекарка д-р Ангелик Котзи, която първа алармира властите за възможен нов вариант, след като поредица от пациенти с Covid-19 са посетили кабинета ѝ в столицата Претория с необичайни симптоми. 

Пациентите включват основно млади хора от различен произход и етнос, които проявяват силна умора. Към нея са се обърнали и родителите на 6-годишно дете с много висок пулс, обясни Котзи пред The Telegraph. По думите ѝ липсват обичайните за Covid-19 симптоми като загуба на вкус или мирис.

"Симптомите им бяха толкова различни и леки в сравнение с тези, които лекувах преди", каза д-р Котзи, общопрактикуващ лекар от 33 години и председател на Южноафриканската медицинска асоциация.

Тя уведомява консултативният съвет по ваксините в страната, след като на 18 ноември четирима членове на семейство дават положителни проби за Covid-19 с основен симптом пълно изтощение.

Котзи е прегледала около 20 пациенти с новия вариант на коронавируса, като те са били предимно здрави млади мъже, почувствали силна умора. Около 50% от тях са били неваксинирани.

"Имахме един много интересен случай - дете на около 6 години, с температура и много висок пулс, и се чудех дали да я приема. Но когато я чух два дни по-късно, тя беше много по-добре", споделя д-р Котзи.

Тя поясни, че досега опитът ѝ е с пациенти, които са здрави, поради което тя се притеснява, че новият вариант все още може да удари тежко по-възрастните хора - със съпътстващи заболявания като диабет или сърдечни заболявания. "Това, за което трябва да се тревожим сега, е, че когато по-възрастните, неваксинирани хора се заразят с новия вариант и ако не са ваксинирани, ще видим много хора с тежка форма на заболяването", каза лекарката.

Демографията в Южна Африка е много различна от тази в Обединеното кралство и Европа. Само около 6% от населението са на възраст над 65 години. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари