петък, 17 декември 2021, 13:00 ч.

Критика

Георги Първанов към премиера: Не може да се обещава всичко на всички

BNews.bg

Георги Първанов към премиера: Не може да се обещава всичко на всички

Водещото при създаването на коалицията беше инстинктът за самосъхранение на провалилите се партии и техните лидери. Нормално беше да се търси опора в управленската коалиция. Това каза в ефира на „Твоят ден” президентът на  България в периода 2002-2012 година Георги Първанов. По думите му ще е необходимо време новото мнозинство да се напасне и да сработи.

„Дано новият премиер успее да се справи със задачите. Безспорно е интелигентен мъж, но твърде емоционален. Когато видя политик, който скача преди да е готов, това ме изпълва със съмнения. Има твърде много предизборно говорене. Някой трябва да каже на момчетата от „Продължаваме Промяната”, че изборите свършиха. Не може да се обещава всичко на всички”, смята той.

По темата за корупцията бившият държавен глава смята, че винаги могат да се намерят механизми за нейното ограничаване.

„Например това може да стане с една независима равноотдалечена служба за борба с корупцията. Сега чувам, че има търсене за това около екипа на премиера. Смущава ме това концентриране на власт около министър-председателя. По-скоро трябва да се изпълнят с реално съдържание вече съществуващите органи”, каза Първанов.

Левицата има своето присъствие повече като авторитет, но може да допринесе кабинетът да бъде работещ, коментира още Георги Първанов.

По отношение на мораториума върху цените на тока, парното и водата бившият президент изрази опасения, че решението е конституционно уязвимо.

„Безспорно трябва да се намери решение не само за бита, но и за бизнеса, защото кризата е драматична. Но от правна и конституционна гледна точка, смятам, че решението е уязвимо”, обясни той.

Георги Първанов беше категоричен, че президентът има своето влияние и с поведението си може да стане катализатор за решаването на множество въпроси.

„Засега Румен Радев продължава линията си от първия мандат - по-съзерцателен е, чака правителството да си свърши работата. Добро решение щеше да бъде свикването на повече КС във връзка със здравната криза”, смята той.

Георги Първанов добави, че е умерен оптимист за новата власт, като му се иска да се виждат повече спорове, водещи до правилните решения.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари