четвъртък, 13 януари 2022, 14:00 ч.

Taван на помощта

Компенсацията за бизнеса за скъпия ток остава 250 лв.

BNews.bg

Компенсацията за бизнеса за скъпия ток остава 250 лв.

250 лева на мегаватчас ще е таванът на помощта за бизнеса за високите цени на тока, както беше съобщено в сряда от енергийния министър Александър Николов.

Днес депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за 75% компенсация за небитовите потребители между базовата цена, определена от КЕВР и пазарната такава. “За” гласуваха ГЕРБ, ДПС и Възраждане, против - ИТН, ПП и ДБ, а БСП натиснаха бутоните “въздържал се”, заедно с 6 народни представители от ПП.

По време на дебатите Димитър Николов от ГЕРБ обърна внимание на затрудненията на общините да се справят с ценовия шок.

Рамадан Аталай от ДПС призова за падане на наложения мораториум. “Няма в света при ценова криза някой да тръгне да се занимава с мораториум. Пуснете КЕВР да си стъпи на краката и да определи приемливи цени на битовите потребители”, каза той. Аталай призова и да се помисли и помогне на енергийно бедните.

В отхвърлянето на предложението, вносителят Делян Добрев съзря това, че е предложено именно от опозицията в лицето на ГЕРБ.

“Това предложение е на работодателите, ние сме само вносители. Ако проблемът е че под този проект на решение стоят имена на хора от ГЕРБ, аз съм съгласен над имената ни да се подпишат хора от управляващата коалиция, само и само да се приемат решения в полза на бизнеса.”, каза Добрев.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова призова за навременна подкрепа за бизнеса. Петкова даде пример с фактури на преработвателно предприятие, даващо работа на над 200 души. Според фактурите през декември м.г. предприятието е платило 6 хил. лв. сметка за ток, а този декември сметката вече била над 66 хил. лв. “Как смятате господа управляващи, че тази компания може да оцелее?”, попита Петкова.

Проф. Асен Балтов обърна внимание и на темата за лечебните заведения.

Балтов посочи, че за последните 7 месеца сметката на Пирогов е станала 6 пъти по-висока, а компенацията е крайно недостатъчна. “Лечебните заведения не знам до кога ще издържат по този начин. Влизаме в пета вълна на пандемията, най-вероятно ще се наложи да обясняваме на хората защо ще получават по-ниски възнаграждени през следващите месеци.”, каза още Балтов.

“Вие много добре знаете каква е общата сума на задлъжнялост на болниците, но докато вашата партия управляваше, никой не отговори как се е стигнало до тази задлъжнялост. Целият механизъм на тяхното финансиране е грешен и вашата партия го поддържаше 12 години, посочи Георги Михайлов от БСП в отговор на Балтов.

 
 
 
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари