четвъртък, 13 януари 2022, 15:00 ч.

Това, което се случва в България е истинска трагедия, смята той

Представителят на СЗО в България: Трудно ще изкореним COVID-19, трябва ново поколение ваксини

BNews.bg

Представителят на СЗО в България: Трудно ще изкореним COVID-19, трябва ново поколение ваксини

Това, което се случва в България е истинска трагедия. Не трябваше да позволите толкова много хора да загубят живота си. Това каза представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила пред БНТ за COVID-19 и новия вариант на инфекцията - Омикрон. Сила поясни, че преди два дни техническият консултативен комитет излязъл с нов съвет, че производителите на ваксини трябва да започнат да мислят за ново поколение ваксини в три варианта.

 Окончателният отговор е, че трябва да се използват настоящите ваксини, но Делта вариантът все още циркулира в обществото, посочи Сила. Д-р Скендер Сила призова българите да се ваксинират

 По думите му всяка нова ваксина и лекарство се нуждаe от няколко етапа, за да се осигури, че ваксината е ефективна, безопасна и в добро качество. В оперативен план не е подходящо на всеки 6 месеца да се произвежда нова ваксина. Очевидно ще има нови варианти на коронавируса, но през 2022 г. ще бъдем в състояние да предотвратим трагедията и хоспитализирането на хората, които умират, каза Скендер Сила.

 „Доста е невъзможно вирусът да се изкорени и за това трябва да се намери начин по какъв начин да му противодействаме. Трябва да се прилагат нещата в съответствие с вируса. Тази пандемия някога ще завърши, защото човешката история е имала трагични събития, но имаме късмета, че живеем през този век, в който има светли умове, които са произвели ваксините. Ако нямахме ваксините 10 пъти повече щеше да е загубата на човешкия живот и в резултат на ваксините се спасиха стотици човешки животи“, подчерта Скендер Сила. 

Бустерните дози са ефективни и предпазва хората от хоспитализация, усложнения и спасява човешки животи, отчете д-р Сила и добави, че бустерната доза предоставя повече от 80% защита от хоспитализация и тежко прекарване на болестта, а в превенцията на симптоматичната инфекция това е около 70%. По-добре е хората да бъдат ваксинирани, защото ваксината запазва човешкия живот. Човешкото тяло не е лаборатория и ако имате високо количество на антитела, които осигуряват протекция, значи ще бъдете предпазени, допълни д-р Скендер Сила. 

Скендер Сила призова всички българи и особено възрастните, хронично болните и учителите да се ваксинират, за да запазят живота и здравето на хората, които обичат. Статистиката е много ясна – бялото е бяло, черното е бяло. Страните, които са с добър ваксинационен режим се представят много добре и целта на ваксините е да се спасят човешките животи, повтори няколко пъти той.  105 са карантинираните паралелки в Бургаска област 105 са карантинирани паралелки в Бургаска област, съобщи БНТ. 

От СЗО предпочитат ваксинирането да е доброволен акт, но всичко зависи от страните-членки. Всяка държава, която иска да приложи задължителна ваксинация трябва да отговаря на няколко условия – достъп до ваксините и добра стратегия, уточни Скендел Сила Скендер Сила акцентира, че България е на второ място по смъртни случаи, а дори хора, които са ваксинирани, могат да попаднат под ударите на нови варианти. Толкова много живот се загуби поради недоверието и лошата комуникация. За това трябва да се насочат усилията ви, за да се спаси човешкият живот, настоя Сила.  Скендер Сила иска да се направи ваксина, която да спре разпространението на вируса, но учените се концентрират върху това е, че трябва да се прилагат и други мерки. 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари