четвъртък, 13 януари 2022, 16:00 ч.

Проучване показа

Всеки втори българин предпочита Ковид пред ваксина

BNews.bg

Всеки втори българин предпочита Ковид пред ваксина

Изследване на здравните неравенства в България на Института по философия и социология на БАН показа интересни резултати. Според тях 74% от пълнолетните българи считат за необходимо в ситуацията на пандемия да се забраняват публични събирания, 75% са за носене на маски, 56% дори за затваряни бизнеси и работни места, а 60% смятат, че трябва да се изисква хората да си стоят в къщи.

Данните показват още, че 83% от пълнолетното население подкрепят мярката за поставяне в изолация на хората, за които се знае, че са носители на заболяването. 75% одобряват мярката за затваряне на границите към други страни, а мярката за преустановяване на присъственото образование, както и затварянето на училища и детски градини се оценява като приемлива от 62%.

Изследване е проведено по единна методика на Международната програма за социални изследвания(ISSP). То показва, че овладяването на COVID ситуацията у нас изисква да бъдат прилагани сериозни ограничителни мерки. Представените данни разкриват категоричността на българското общество, че пандемията може да бъде овладяна с помощта на адекватни и в същото време, строго прилагани мерки, обясняват авторите на изследването.

Данните сочат, че през 2021 г. България е разделена на три съпоставими групи по темата „ваксини“- антиваксъри (36%), неутрални (31%) и проваксъри (33%), като всяка група е убедена в правотата на собствените си аргументи.

Запитани директно кое е по-добре за изграждане на имунитет към COVID 19 -чрез преболедуване или чрез ваксиниране, пълнолетните българи се разделят на три групи: 44,3 % предпочитат да си изградят имунитет чрез преболедуване, 22,4 % държат на ваксиниране, а други 33,3 % заемат неутрална позиция по въпроса. Тези оценки са едно от възможните обяснения за относително ниския дял на българите, които са ваксинирани срещу COVID- 19.

В същото време, 69,3% от изследваните лица са заявили, че според тях здравната система в България не работи добре. И въпреки трудностите и разочарованията от функционирането на здравеопазването като система, 46% от хората са убедени, че в случай на сериозно заболяване ще получат възможно най-доброто лечение в България.

58% от пълнолетното население у нас считат, че държавата трябва да предоставя по-широки пакети от здравни грижи и услуги и не бива да се ограничава единствено до найосновните.

Според изследването през 2021 г. 67,2% са се чувствали щастливи - изцяло или до известна степен. Усещането за щастие е най-силно изразено при хората между 18 и 50 г. С нарастване на възрастта това усещане намалява и достига най-ниски стойности при над 70-годишните. Ако се изследва зависимостта между трудовия статус (наети лица, самонаети, работодател) и себеусещането за щастие, става ясно, че усещането за щастие е най-отчетливо проявено при самонаетите лица (39,6%), следвано от наетите (23,5%) и работодателите (15,1%).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Стратиев - 19:54, 15 ян.

    Не знам от къде "всеки втори" се осведомява по въпросите за ковид, но този вирус уврежда жизненоважни органи като сърце, бели дробове, бъбреци, мозък. Лумпените от протеста в сряда изглеждаха като да са с вече увредени мозъци от вируса. Питам се с кой акъл учительницата фандъкова разреши протест, който беше заявен като щурм на Народното събрание. Време е и нейната оставка да бъде поискана от трибуната на НС, а лумпените на костя копейкин да си заминават по родните места с еднопосочен билет. Българският парламент не е място за психично болни.

Напиши коментар

Коментари