понеделник, 17 януари 2022, 10:30 ч.

Очаква ли се локдаун?

Проф. Николай Витанов: До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ

BNews.bg

Проф. Николай Витанов: До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ

До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ у нас. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в предаването „Здравей, България”.  

„Първото нещо, което той ще предизвика, е достигане на 10 000 случая на ден. Има време това да се случи. Не се очакват резки пикове нагоре, защото пожарът не гори равномерно. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни”, каза още той

Витанов потвърди, че направената от него прогноза през ноември е актуална и към момента. „След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен. Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и след това ще тръгне надолу. Т.е. очакванията са, че през втората половина на февруари ще сме преминали максимума и ще вървим надолу”, посочи математикът.

„Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване. Вариантът Делта отслабва, а Омикрон все още не е станал доминиращ. Базовото репродуктивно число днес е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата увеличава обхвата си, но числото е под 1,3. Това е така, защото в областите, където заболеваемостта е висока, легла все още има. А там, където е по-ниска – леглата намаляват”, каза още той.

От гледна точка на заетост на интензивните легла най-неприятно е положението в Северния централен район – Силистра, Русе, Велико Търново. „Тя е 72,5%, но ако нищо не се направи, до края на седмицата ще е 80%. Има обаче и активни елементи, които могат да променят това – правителството например може да вземе някакви мерки с цел да не се достигнат тези проценти”, заяви математикът.

Според него това дали ще се наложи в тези области локдаун или не, не е само медицинско, но и политическо решение. „Системата е изчислена така, че дори и да станат 80%, може да издържи още известно време. Тоталният локдаун обикновено за десетина дни променя картината. В тази вълна скоростта на запълване на леглата не е била над 2% на ден, така че очакванията са да не се достигне до 100% запълване. Този резерв от 20% не може да се изгори за един ден”, обясни той.

„Русе беше ден-два над 80%, сега са 70 и няколко - нищо не стана. Може да се изкара известно време и на 80%. В околните области на Северния централен район има свободни интензивни легла. Т.е. хора които имат нужда от интензивни грижи могат да бъдат закарани там и да се ситуацията да се удържи”, коментира Витанов.

Директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново д-р Стефан Филев коментира новия начин на отчитане на ситуацията спрямо заетостта на интензивните легла.

„Възприемам го с резерви, защото различните области имат различен брой интензивни легла. Във Велико Търново имаме 18 разкрити интензивни легла. Ако те са заети в момента и ако превеждаме болни към субинтензивни и нормални COVID отделения, защото са се подобрили или след летален завършек, това означава ли че ще минем в зелена зона, защото имаме повече свободни интензивни легла”, коментира той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари