четвъртък, 20 януари 2022, 13:00 ч.

Всяка година

Отровният въздух убива 18 000 българи

BNews.bg

Отровният въздух убива 18 000 българи

Мръсният въздух убива между 14 000 и 19 000 българи у нас всяка година. Това означава, че всеки месец над 1000 души у нас стават жертва на тази опасност.

Това показват официалните данни на СЗО и няколко големи проучвания, правени по тази тема, цитирани от „Монитор”. Според по-консервативните проучвания между 14-15 хиляди души са жертвите на въздушното замърсяване на годишна база.

Реалистичните данни от проучвания обаче показват, че те са към 18-19 хил., обясни председателят на управителния съвет на сдружение "Въздух и здраве" и депутат от ПГ на „Демократична България“ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Вредата от въздушното замърсяване върху здравето на хората се изследва със специална методология, както се доказва ефектът от тютюнопушенето и повишената скорост при пътнотранспортните произшествия - поставят се при равни условия група хора, която живее при ниско замърсяване, и втора група, живееща при високо замърсяване.

Международните изследвания по темата показват категорично, че всеки милиграм на кубически метър замърсяване, който е в повече, увеличава риска от смърт с един процент.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • t - 22:08, 21 ян.

    това е от натовските самолети - тези банди не ебани скоро педерасти ни дишат въздуха

Напиши коментар

Коментари