четвъртък, 20 януари 2022, 15:00 ч.

ИЗВЪНРЕДНО

Кьовеши подпука първия българин за корупция

BNews.bg

 Кьовеши подпука първия българин за корупция

Снимка: Канал 3

Спецсъдът проведе в четвъртък първото заседание по дело, което се води от Европейската прокуратура в България. Обвиняем за подкуп е бивш главен експерт в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), който бе арестуван при акция на ГДБОП в началото на септември миналата година.

36-годишният държавен служител е обвинен за изнудване на земеделски производител от пловдивското село Строево. Той бе арестуван в бензиностанция на 2 септември след като е приел 5000 лв. в белязани банкноти.

До ареста се е стигнало след сигнал от изнудвания земеделски производител, който е кандидатствал по девет схеми за подпомагане на ДФЗ.

Според разследващите задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал - общо 45 000 лева. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ.

По-късно делото бе предадено от българската на Европейската прокуратура, защото засяга злоупотреби с европейски проекти.

Европейската прокуратурата представя подсъдимия с инициалите Т.Д., а основният свидетел по делото е фермерът И.Г., който е кандидатствал за финансиране по схеми и мерки в рамките на Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014–2020 г.,

И.Г. е трябвало да си получи субсидиите през декември 2020 г., но те така и не са пристигнали. В началото на 2021 г. той решава да вземе нещата в свои ръце и през февруари 2021 г. започва да търси някой, който да му помогне да си получи парите.

Негов приятел му дал името и телефонния номер на Т.Д., който по това време е бил главен експерт във фонд "Земеделие".

Двамата са се срещнали и Т. Д. му е обяснил, че знае защо някои плащания закъсняват и че може да помогне на И.Г. получава субсидиите по-бързо, ако му плати 5000 лв.

Т. Д. обяснил, че може да уреди нещо сред колегите си и с парите да им повлияе да разрешат плащанията на субсидиите. Още преди даването на подкупа, но след първите срещи между двамата, фермерът е получил някои първоначални субсидии.

Въпреки това, след като И.Д. е платил подкупа той е получил общо почти 600 000 лв. (от Програмата за развитие на селските райони

Това обаче не беше краят на бизнес отношенията между двамата. И.Г. е платил и друг подкуп от 5000 лв. няколко месеца по-късно, за да не се извършват по-нататъшни проверки относно неговите субсидии, а ако има проверки, то те да завършат благоприятно за него.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Българин - 21:09, 20 ян.

    Ако някой вижда някаква разлика между позицията на Янев и агента Иван (Каракачан), моля да заповяда. Къде е промяната бе, другари? : / /faktor. bg/ bg/ articles/ yanev- zayavihme- pred- nato- che- balgariya- nyama- da- se- namesva- pryako-v- konflikt- mezhdu- rusiya-i- ukrayna

Напиши коментар

Коментари