събота, 22 януари 2022, 15:30 ч.

Любопитно

За какво и как се приема креатин

BNews.bg

За какво и как се приема креатин

За какво и как се приема креатин

Правилното “спортно хранене” е една от причините да пием някои видове добавки. Креатинът на прах и на капсули е сред най-популярните суплементи, които е добре да включим в тренировъчния си режим, съветват от онлайн магазин Хелтстор. Той допринася за по-бързото покачване на мускулната маса без подуване, както и е се грижи за увеличаването на енергийния резерв. 

Можем да си набавим веществото и по естествен начин чрез храни като месото и рибата. Ако тялото ни обаче е подложено на системни физически натоварвания с висока интензивност, балансираният хранителен режим няма да ни е достатъчен – ще се наложи прием на хапчета с creatine с добро качество. На пазара могат да се открият топ марки за спортни добавки, които предлагат богат асортимент от решения за фитнес маниаците и не само. 

Креатин от HealthStore.bg

Какво е полезно да знаем за креатина 

Преди да започнем приема на хранителна добавка като тази, е полезно да се информираме в детайли какви ще бъдат за нас ползите от употребата ѝ. Запознаването с възможните странични ефекти е също препоръчително, като те са пряко свързани с дозировката. Една от най-честите разновидности на креатина е монохидратът, който представлява субстанция с натурален произход, играеща роля за възникването на мускулните контракции. 

До какъв ефект води приемът му 

Креатинът представлява аминокиселина, която се използва предимно от спортуващи хора. Ето в какво се състои нейното действие:

увеличава енергийните запаси на тялото, което води и до по-добри тренировъчни резултати – ако не сме в кондиция по време на престоя ни във фитнеса, няма да имаме нужната издръжливост, а аеробните упражнения ще бъдат непосилни за нас. Затова е добре да подпомогнем организма си със суплементи като креатина; 

води до растеж на мускулите – ефективното покачване на мускулната маса би било невъзможно, ако заложим на редовния прием на спортни хранителни добавки. Те ще ни помогнат да изваем тяло и да изчистим излишните мазнини. Когато сме заредени с енергия, шансът да постигнем мечтания релеф става реален; 

ускорява синтеза на аденозин трифосфат, който е пряко свързан с добрия метаболизъм. Това на свой ред увеличава и мускулната хидратация, както и обмяната на веществата; 

свързва се с редица здравни ползи – сред тях е намаляването на кръвната захар, предотвратяването на депресията, предпазването от сърдечна недостатъчност и др.

Приемът на креатин е силно препоръчителен за спортисти и активни в ежедневието си хора, които искат да поддържат добра физическа форма, грижейки се и за емоционалния си баланс. 

Как да го пием и колко време 

Приемът на която и да е хранителна добавка трябва да бъде внимателно съгласуван с актуалното ни здравословно състояние и резултатите, които бихме искали да постигнем в близкото бъдеще. Креатинът е достъпен под формата на прах и хапчета, като може да се пие по схема със зареждане и по равномерен график. 

Първият вариант е подходящ за напреднали спортисти, чието тегло надвишава 90 кг. Препоръчителните количества в случая са до 20 грама от веществото на всеки 24 часа и така в продължение на седмица. След това се преминава на поддържащ режим – по 5 грама на ден преди или след тренировка за период от месец. 

За равномерна схема е характерна употребата на креатин в по-умерени темпове – между 5 и 10 грама на ден за 4 до 5 седмици. Най-подходящото време за консумация на добавката е сутрин преди храна или непосредствено след тренировка. Преди да започнете да пиете веществото, прочетете предоставеното на опаковката описание. 

Със сигурност ще ви бъде интересно да разберете и за страничните ефекти, с които креатинът понякога се свързва. Истината е, че те се появяват в много редки случаи, когато предозираме – тогава е възможно да се появяват храносмилателни смущения. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари