четвъртък, 14 април 2022, 11:00 ч.

Актуално

СЗО: Коронавирусът може да живее в различни видове животни

BNews.bg

СЗО: Коронавирусът може да живее в различни видове животни

Вирусът, причиняващ новия коронавирус, може да се настани и да превърне някои видове животни в „резервоари“ на инфекцията, се казва в заключенията от единадесетото заседание на Кризисния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Ковид-19, цитирани от информационните агенции.

Срещата се състоя в Женева.

Специалистите казват, че „SARS-CoV-2 е нов респираторен патоген, който все още не е установил своята екологична ниша“. Те обръщат внимание на „непредсказуемата еволюция“ на новия коронавирус, голямото му разпространение и интензивно предаване между хората, както и от достигането му до редица животински видове с потенциал да се превърнат в резервоари на заразата.  

Експертите на СЗО препоръчват на страните „да провеждат епидемиологични проверки за предаването на SARS-CoV-2“ между хора и животни, както и наблюдение на потенциални носители сред животните.

По препоръка на специалистите генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус вече обяви, че извънредната ситуация в общественото здравеопазване в световен мащаб заради Ковид-19 ще бъде удължена с още три месеца.

Кризисният комитет на СЗО за Ковид-19, който е съставен от 18 експерти и 12 съветници, обикновено заседава на всеки три месеца. Предишната среща се проведе през януари т.г.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари