четвъртък, 14 април 2022, 13:00 ч.

Пореден спад

Руската рубла се понижи с още 2%

BNews.bg

Руската рубла се понижи с още 2%

Руската рубла загуби от стойността си днес, водена от очакванията, че Москва може да облекчи допълнително временните си мерки за контрол на капитала, докато цените на акциите на основни руски фондови пазари спаднаха под натиска на продължаващите военни действия в Украйна, предаде Ройтерс.

Руската централна банка обмисля облекчаване на изискванията за задължителни продажби на чуждестранна валута за част от приходите на експортно ориентирани компании, пише бизнес всекидневникът "Ведомости", позовавайки се на представител на централната банка.

Понастоящем руските износители са задължени да продадат 80% от валутните си приходи през първите три дни след получаването им съгласно правило, установено от президента Владимир Путин в края на февруари, за да се ограничат колебанията в курса на рублата.

Към 07:39 часа по Гринуич (GMT) рублата загуби 2%, падайки до 81,50 рубли за долар, което е отдалечаване от най-силното й ниво, отбелязано на 11 ноември, от 71 рубли за долар през миналата седмица.

Спрямо еврото рублата се понижи с около 2,5% до курс от 88,55, след като по-рано за кратко мина границата от 90 рубли за евро.

Рублата се понижи от началото на седмицата, след като централната банка премахна комисионната в размер на 12% за закупуване на чуждестранна валута чрез брокерски услуги и обеща да премахне временната забрана за продажба на кешова чуждестранна валута на физически лица от 18 април.

Въпреки това рублата запазва подкрепата си от експортно ориентираните компании, които все още са задължени да продават валутните си приходи на вътрешния пазар.

Очаква се валутната двойка рубла-долар да остане в диапазона от 79-81 рубли за долар, прогнозира руската банка "Промсвязбанк".

Руските действия в Украйна останаха в центъра на вниманието, заедно с риска от нови западни санкции и очакванията, че руската икономика върви към най-рязкото си свиване от 1994 година насам.

Инфлацията вече се ускори до най-високото си ниво от февруари 2002 г., достигайки 17,5% на годишна база към 8 април.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари