понеделник, 18 април 2022, 11:00 ч.

TACC:

Повечето руснаци нямат спестявания във валута

BNews.bg

Повечето руснаци нямат спестявания във валута

По-голямата част от руските граждани (55 процента) нямат спестявания в чуждестранна валута, а тези, които имат, най-често съхраняват средствата си в долари. Това показа допитване, проведено от руската банка "Откритие" и цитирано от ТАСС, съобщава БТА.

Данните сочат, че 45 процента от руснаците имат натрупани чуждестранни парични резерви, срещу 55 процента, които нямат такъв вид спестявания.

Сред чуждестранните валути, в които руснаците държат парите си в банки, доминират щатският долар (72 процента) и еврото (35 процента), докато само 6 процента от анкетираните имат налични юани и 3 процента - британски лири.

По-голямата част от анкетираните (66 процента), имащи кешови наличности в чуждестранна валута, ги използват като предпазно средство за спестяванията си. 30 процента от респондентите казват, че използват чуждестранни пари в брой при пътувания в чужбина, а 14 процента посочват други причини за притежанието им: "за всеки случай", "остават след пътуване в чужбина" или "просто като сувенир".

От анкетираните руснаци 47 процента твърдят, че няма да купуват пари в брой, защото нямат нужда от тях, 16 процента са ги купили преди време, но не планират подобна покупка в близко бъдеще. Само 7 процента казват, че са купували чуждестранна валута преди и планират да го направят отново сега.

На този фон 13 процента от взелите участие в анкетата заявяват, че са готови да купят чуждестранна валута от "черния пазар", но мнозинството руснаци все още имат негативно отношение към придобиването на пари от нелегални пазари.

Според допитването 36 процента от анкетираните възнамеряват да купят валута само от банки, страхувайки се от фалшифициране. 51 процента изобщо няма да купят чуждестранна валута, а 9 процента са съгласни да се снабдят с нея от черния пазар, ако обменният курс там е по-добър. Само 4 процента отговарят, че за тях няма значение откъде да купуват долари или евро.

В същото време 54 процента от руснаците имат неутрално отношение към настоящите валутни ограничения - забраната за износ на сума, еквивалентна на над 10 000 долара, от Русия и ограниченията за теглене на валута от депозити в чуждестранна валута. 30 процента от руснаците подкрепят подобни ограничения, считайки ги за необходима мярка, а 16 процента вярват, че всички валутни ограничения трябва да бъдат премахнати, сочи допитването.

По-рано Руската централна банка премахна комисионата от 12 процента за закупуване на чуждестранна валута чрез брокерски услуги и обеща да премахне временната забрана за продажба на кешова чуждестранна валута на физически лица от днес.

Анкетата е проведена в периода 8-14 април по метода "онлайн интервю" сред 1000 мъже и жени на възраст от 18 до 65 години в цяла Русия (структурата на извадката отразява населението на градовете с 100 000 жители или повече).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари