вторник, 26 април 2022, 16:00 ч.

Съветите на експертите

Помагат ли хранителните добавки на спортните постижения?

BNews.bg

Помагат ли хранителните добавки на спортните постижения?

Чудили ли сте се защо някои хора пият протеинови шейкове или приемат спортни хранителни добавки преди да тренират? Правят го, защото е много ефективно за този вид дейности. Те обогатяват обичайната диета с повече витамини и минерали, които се съдържат в самите добавки. Всеки човек има различна нужда от допълнително набавяне на вещества към своя дневен режим и това зависи от физическата и спортната активност, пола, теглото и много други. По тази причина и приемът е специфичен особено когато се отнася до отслабване или фитнес.

Как да задоволите нуждите си от микроелементи

Това може да стане и със спазване на здравословна и балансирана диета, но невинаги е възможно. Затова и трябва да се използват специални видове спортни добавки, които да гарантират, че ще отговорят на всяка нужда, която има организмът особено когато тренирате. Тогава се увеличава необходимостта от витамини и минерали. Затова е добре да се приемат допълнително. Те ще действат едновременно с вашата тренировъчна програма за постигане на по-добри резултати.

Хранителните добавки помагат да поддържате нивото си на ефективност. 

Какви видове хранителни спортни добавки да изберете

Според проучване на сайта Plovdiv.bg едни от най-употребяваните са протеинови шейков, капсули, барчета и прахообразни. Изборът в онлайн магазините е доста голям, а цените са разнообразни, според популярността на марката и качеството, което предлага на своите клиенти. За да сте максимално улеснени, можете да прочетете списъка със спортни добавки и информация как и до каква степен могат да ви бъдат от полза. Това е важно, за да не приемате неща, които не са подходящи за вас или такива, които няма да бъдат достатъчно ефективни за вашия организъм.

Протеини

Това е класиката в този вид продукти. Протеините са част от така наречените микро храни, заедно с липидите и въглехидратите. Много често можете да ги намерите под формата на барове или шейкове. Първият вид са тип десертчета, а вторият трябва да смесите сами, защото се продават на прах. Просто е нужно да им прибавите вода или мляко и можете да ги изпиете. Може би не си обяснявате защо са толкова полезни за спортните дейности? 

Има обяснение за това. Мускулите са изградени от протеини, а когато тренирате те се използват максимално, независимо какъв тип е физическата активност. Затова и е напълно логично организмът да се нуждае от допълнително консумиране на това вещество. Благодарение на допълнителния прием на протеин, мускулите се регенерират и развиват по-бързо. Така ще бъдете подготвени за своята следваща тренировка.

Аминокиселини 

Подходящи са за всички спортове. Те са от съществено значение за изграждане на мускулна маса. По-специално внимание трябва да обърнете на: 

  • L-изолевцин – за нарастване на мускулната тъкан и подобряване на издръжливостта; 

  • L-левцин – подобрява вида на кожата;

  • L-валин – за мускулен растеж; 

  • L-фенилаланин – подхранва мозъка и потиска апетита;

  • L-треонин – намалява умората; 

  • L-метионин – за черен дроб, сърце и мозък; 

  • L-триптофан – произвежда серотонин; 

  • L-лизин – за растежа на тъканите;

  • L-тирозин – повишаване на бдителността. 

Ако си ги осигурявате, няма вариант да стигнете до дефицит на някой от тях по време на спортна тренировка. Те се предлагат под формата на прах и можете да ги приемате докато тренирате. Просто трябва да ги смесите с вода и сте готови да спортувате пълноценно.

За да сте сигурни, че приемате правилната комбинация от добавки, трябва да се консултирате с експерти. Те ще ви дадат съвет кои са най-добрите продукти за вас и ще помогнат да направите перфектната комбинация. С нея ще набавите всички витамини и минерали, от които вашият организъм се нуждае. Така много по-лесно ще постигнете очакваните резултати при тренировки или ако имате нужда от сваляне на килограми. Повечето продукти от този тип са подходящи и за жени, и за мъже и според мненията са наистина ефикасни.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари