петък, 20 май 2022, 13:00 ч.

Държавните служители са помолени да не ходят на работа

Шри Ланка е без гориво, училищата - затворени

BNews.bg

Шри Ланка е без гориво, училищата - затворени

Държавните служители са помолени да не ходят на работа

Властите в Шри Ланка затвориха училищата и помолиха държавните служители да не идват на работа в отчаян опит да се подготвят за острия недостиг на гориво, който се очаква да продължи дни на фона на най-тежката икономическа криза в страната от десетилетия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Министерството на държавната администрация помоли държавните служители, с изключение на тези, които поддържат изпълнението на основни услуги, днес да не идват на работа "с оглед на настоящия недостиг на гориво и проблемите в транспортната мрежа" в цялата страна.

Държавните и частните училища също бяха затворени днес на фона на задълбочаващия се недостиг на гориво, като хиляди хора чакаха на опашки по бензиностанциите в цялата страна дни наред.

В момента Шри Ланка почти няма бензин и страната е изправена пред остър недостиг и на други горива.

През последните месеци правителството се опитва да намери пари, за да плати за вноса на гориво, газ и други стоки от първа необходимост, тъй като островната държава в Индийския океан е на ръба на фалита. Икономическите проблеми доведоха до политическа криза, правителството се сблъсква с широкомащабни протести и вълнения.

Властите обявиха режим на тока в цялата страна до четири часа на ден, тъй като не могат да доставят достатъчно гориво за електроцентралите.

Шри Ланка спря изплащането на около 7 млрд. долара чуждестранни заеми, дължими тази година, от общо 25 млрд. долара, които трябва да бъдат изплатени до 2026 г. Общият външен дълг на страната е 51 млрд. долара. Министерството на финансите твърди, че в момента страната разполага само с 25 млн. долара валутни резерви, които би могла да използва, посочва Ройтерс.

Новият премиер на Шри Ланка Ранил Викремесингхе днес назначи девет нови членове на кабинета си, включително на здравеопазването, търговията и туризма. Но ключовият пост на министър на финансите остава все още свободен и най-вероятно с тези задължения ще се захване самият премиер.

Кризата с горивата засяга всички – например цените на бутилка газ за готвене скочиха до 5000 рупии (14 долара) от 2675 рупии през април.

Има опасения, че през следващите няколко месеца инфлацията може да нарасне до 40 процента.

Междувременно Г-7 заяви, че подкрепя усилията за облекчаване на дълга на Шри Ланка, казаха вчера финансовите министри на страните от групата в проектокомюнике от срещата си в Германия, след като Шри Ланка не изплати навреме дължимите вноските по държавния си дълг.

Ръководителят на централната банка П. Нандалал Веерасингхе заяви, че плановете за преструктуриране на дълга са почти финализирани и той ще скоро ще внесе предложение в кабинета.

"Ние сме в превантивен дефолт", каза той. "Нашата позиция е много ясна - докато няма преструктуриране на дълга, не можем да плащаме", подчерта централният банкер.

 
 
 
 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари