сряда, 20 юли 2022, 12:30 ч.

Любопитно

Как да разберете дали имате проблем с насекомите?

BNews.bg

Как да разберете дали имате проблем с насекомите?

Съжителството между хората и насекомите е мирно и спокойно до момента, в който пълзящите и хвърчащите животинки не решат да пристъпят прага на вашия дом. След като това се случи, хармонията приключва и идва ред на борбата с тях, споделят от Newfresh.org. Най-доброто решение е да се използват специални препарати, като инсектицидите, които имат за цел да прекратят нашествието и размножаването на вредителите. Някои от тях обичат домашната среда, а други предпочитат овошки, лозя, тревни площи и цветя. Според това от кой вид са те, се решава и как да бъдат третирани.

Инсектициди

Кои вредители попадат в категорията “насекоми”?

Борбата с насекомите може да продължи доста дълго, ако не използвате правилните средства. За да е тяхното унищожаване максимално ефективно, трябва преди това да знаем с кой точно вид си имаме работа. Бълхи, жътварки, хлебарки, дървеници, молци, мравки, миризливки, листни буболечки, водни вредители и кърлежи – появата им е напълно възможна, като тя може да доведе до ухапвания и обриви, повреждане на посевите и растенията, както и до други нежелани последици. В подобни ситуации е важно да си осигурите релевантна защита посредством широкоспектърни продукти, лампи и т.н.

Как да разберете, че имате проблем с тях?

Освен градински насекомите могат да бъдат и битови. Преди да започнете борбата с тях, трябва да сте напълно сигурни, че действително е налице проблем. Трудно може да не се забележи присъствието на мравки, хлебарки или дървеници. Рано или късно те ще донесат след себе си редица негативни последствия, с които да трябва да се справяте.

Следи от ухапвания, сърбеж по тялото и нарушаване целостта на имуществото, дупки по дрехите – ако са налице подобни индикации, то значи е време за борба с вредители. В доста от случаите е напълно достатъчно просто да забележите, че жилището е обитавано от насекоми, за да прибегнете до употребата на инсектициди.

Сред основните предпоставки за тяхната поява е топлото време. Със започването на лятото се повишава и активността им, което води до увеличаването на популацията на насекомите. Борбата с тях е неизбежна, като тя започва с анализ на ситуацията и избор на продукти, с които да се обработят засегнатите зони.

В какво се състои борбата с тях?

Жилещи или пълзящи, насекомите са неизменна част от хранителната верига и фауната, но присъствието им в дома ни не е никак желано. За да се избавите от тях трайно, можете да направите следното:

  • правилно съхранение на храната – много е важно да не оставяте хранителни продукти на плота в кухнята или на масата. Те са чудесна предпоставка за появата на насекоми като мравки и хлебарки, които с охота ще дойдат и ще си устроят пиршество за наша сметка. Кутиите за съхранение са отличен вариант да ограничите достъпа на вредители и да победите в борбата с тях;

  • елиминиране на влагата – за целта е необходимо да се уверите, че няма течащи кранове, както и да забърсвате влагата в зоните около мивката, след като сте я използвали;

  • поддържане на висока хигиена в кухненската зона – мазни петна, остатъци от сладки храни, разляти течности и всякакви други следи от човешката дейност биха могли да станат основна причина за появата на пълзящи и хвърчащи буболечки;

  • премахване на пролуките по стените, тавана, пода и др. – те могат да бъдат портал за вредителите, което на свой ред да направи борбата с тях по-трудна от обичайното. Затова е добре да огледате всяко ъгълче в дома си и да извършите козметични ремонтни дейности при нужда. Така ще ограничите размножаването на насекомите, което в някои случаи може да достигне големи мащаби;

  • създаване на бариера чрез системи от мрежи – подходящо е да ги монтирате на места като вентилационни отвори и прозорци, за да ограничите достъпа на нежелани посетители. 

Борбата с вредителите включва още дезинфекция и профилактика на жилището, търговските площи и изобщо на всяко едно закрито помещение, където е имало вредители. Това ще елиминира риска от повторната им поява.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари