сряда, 03 август 2022, 12:00 ч.

Началото на глобалната климатична криза?

Учен: Тоталният климатичен срив е неизбежен, светът скоро ще е неузнаваем

BNews.bg

Учен: Тоталният климатичен срив е неизбежен, светът скоро ще е неузнаваем

Нови горски пожари бушуват във Франция и Португалия, а този в Калифорния нарасна 62 пъти само за една нощ

Чупещи рекорди горещи вълни и екстремни метеорологични явления са само началото на глобалната климатична криза, предупреждава водещ британски учен. През последния месец за стотици милиони хора в Европа изменението на климата стана напълно реално. Температурите във Великобритания достигнаха 40° за първи път в историята, докато Франция, Португалия, Испания, Гърция и Хърватия се борят с горски пожари от дни и дори от седмици.

Вече няма шанс да избегнем опасен, глобален климатичен срив. Преминахме точката, от която няма връщане, и можем да очакваме бъдеще, в което смъртоносните горещи вълни и температури над 50° ще бъдат често срещани в тропиците, лятото в умерените географски ширини неизменно ще бъде все по-горещо, а океаните - все по-топли. Стряскащите прогнози са на британския учен Бил Макгуайър, цитиран от в. “Гардиан”.

Твърде дълго пренебрегвахме изричните предупреждения, че нарастващите въглеродни емисии опасно нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето самодоволство под формата на бури, наводнения, суши и горещи вълни, които лесно ще надминат сегашните крайности, смята ученият, който е професор по геофизични и климатични изследвания в Лондонския университет.

“Дете, родено през 2020 г., ще се сблъска с много по-враждебен свят

от своите баба и дядо”, настоява Макгуайър.

Голяма част от останалите експерти по климата твърдят, че все още ни остава време, макар и не много, за да постигнем значимо намаляване на емисиите на парникови газове. Подобни твърдения се отхвърлят от Бил Макгуайър. “Познавам много хора, работещи в сферата на климата, които казват едно публично, но съвсем различно нещо в неформална среда. Всички те са много уплашени от бъдещето, но няма да признаят това публично. Наричам това климатично успокояване и вярвам, че то само влошава нещата”, казва Макгуайър. “И докато се насочваме към 2023 г., светът навън вече е различен. Скоро ще бъде неузнаваем за всеки един от нас”, казва той. Вече сме свидетели на тази реалност, докато свирепите горски пожари стават повсеместни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари