понеделник, 19 септември 2022, 11:00 ч.

В Уиндзор

Погребват кралица Елизабет II

BNews.bg

Погребват кралица Елизабет II

Днес в Лондон ще се проведе церемонията по държавното погребение на британската кралица Елизабет Втора (1926-2022). Тя ще започне в 13 часа българско време и сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство. 

Властите са се подготвили за стотици хиляди зрители и церемонията ще се проведе при засилено полицейско присъствие. 

След церемонията тя ще бъде погребана в Уиндзор. 

Сред стотиците световни лидери и короновани особи, които са поканени на церемонията, е и българският президент Румен Радев. 

Цар Симеон II ще присъства на траурната церемония. 

Американският президент Джо Байдън пристигна вчера в Лондон и се поклони пред ковчега, изложен в Уестминстър хол. 

Сред лидерите, които не получиха покана, е руският президент Владимир Путин, на което Москва отговори особено остро. 

Припомняме, че кралицата почина на 8 септември на 96-годишна възраст. 

Новият крал официално ще бъде известен като крал Чарлз III

Британският монарх бе под медицинско наблюдение в последните си дни в двореца "Белморал".

Кралицата назначи Лиз Тръс за министър-председател именно в Балморал, вместо да пътува до Лондон за събитието.

Кралица Елизабет се възкачи на престола през 1952 г. и стана свидетел на огромни социални промени.

Смъртта на кралицата слага край на най-дългото управление в историята на Обединеното кралство и едно от най-дългите управление на всеки държавен глава.

Елизабет II стана кралица след смъртта на баща си крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г. Тя проведе коронацията си в Уестминстърското абатство на следващата година.

Нейното управление от 70 години е със седем години по-дълго от това на кралица Виктория.

Ще бъде променен и британският национален химн. "Боже пази кралицата" ("God Save The Queen") ще стане "Боже, пази краля".

След смъртта на Елизабет II най-големият ѝ син Чарлз, бившият принц на Уелс, оглави страната в траур като нов крал и държавен глава на 14 държави от Британската общност.

Новият крал е Чарлз III, както бе официално потвърдено.

За Чарлз има противоречиви емоции. Ще има голяма тъга, която той споменава в изявлението си, за загубата на майка си.

Но също така, това е моментът, в който най-накрая постига съдбата си. Той е най-възрастният и най-дълго служил наследник в британската история. Той ще бъде най-възрастният, на 73 години, станал крал в британската история.

Чарлз III ще разбере, че това е предизвикателство - да влезеш в ролята, успешно заемана от Елизабет II толкова много години.

Имаше много време да мисли за това. Единственото, което е ясно, е, че той напълно разбира ролята на монарх, която е много различна от тази на принца на Уелс. Той ще заеме престола по свой начин, но в рамките на ограниченията на конституционната монархия.

Той ще продължи до края на деня на държавното погребение

Чарлз III се позова на майка си в първото си слово като британски монарх. Той обяви, че посвещава живота си в служба на своите поданици. 

Хиляди пожелаха да отдадат почит в неделя на кралицата. Това доведе до часове чакане за много от тях. Около 430 души са получили помощ от Лондонската служба за бърза помощ и други подобни организации, докато са били на опашката. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари