петък, 25 ноември 2022, 13:30 ч.

Вътрешнопартийни разногласия

"ДА България"се разцепи на желаещи коалиция с ГЕРБ и Христо Иванов

BNews.bg

"ДА България"се разцепи на желаещи коалиция с ГЕРБ и Христо Иванов

"ДА България"се разцепи на желаещи коалиция с ГЕРБ и Христо Иванов. Това ясно личи и от коментара на бившия депутат Калоян Янков. Ето какво написа той по повод интервю на Христо Иванов:
 
*публикуваме без редакторска намеса 
 
 
Интересно интервю на Христо Иванов. Това, което обаче очевидно липсва в него, е коментар относно правителство с първия мандат и изход от патовата ситуацията след четири парламентарни избори и задаващи се пети подред. Правилно са описани алтернативите за правителство с третия мандат и нови избори. Сигурен съм, че след историята с изборния кодекс, на правителство на малцинството с втория мандат на Продължаваме Промяната, вече никой не вярва. Но продължава да се обсъжда, защото в противен случай трябва да се каже, че е по-добре да има правителство с първия мандат. Отново пред скоба (дори за започване на преговори за съставяне на правителство) се поставя условието за съдебна реформа, дори конституционна. Това автоматично обрича Демократична България (ДБ) на опозиционна роля и ни маргинализира до степен отпадане от парламента при едни следващи избори. Single-issue party, както казват в Америка на такива организации.
От една страна, Христо Иванов правилно няколко пъти казва, че трябва всички да говорят с всички, че политиката на “гнева” и отрицанието на "врага" работи за мобилизация на електората преди избори, но не и след това. Но отново отказва да каже, че е готов да седне на масата с ГЕРБ. И то да седне на разговори в първия мандат, където ДБ би имала най-голяма тежест в преговорите и шансове да наложи своите условия. Няма предложение за изход от ситуацията. И много внимателно страни от споменаване на ДБ и ГЕРБ в едно изречение. А словосъчетанието “първи мандат” изцяло липсва.
Интервюто обаче изглежда като стъпка в правилната посока. Като опит да се опипва почвата отдалече. Говори се за това как с всички трябва да се преговаря, как нищо не трябва да се изключва, как сме в нова фаза, където трябва да има широки коалиции дори с противници, как рисковете пред държавата ни задължават да сме отговорни и да има правителство. Описва се правилно все по-вероятната алтернатива за коалиция на БСП+ГЕРБ+ДПС (че даже и конституционно мнозинство +Янев +Възраждане), описва се какво ще стане при едни нови избори (по-зле). Но се спира до тук, без да се каже какво следва от това за Демократична България. Интервюто е поръсено обилно с вече станалите клишетата за съдебна реформа и коалиция с ПП, явно за да угоди на въображаемото “твърдо ядро”. На най-важния въпрос "какво правим?" срамежливо няма отговор.
На мен това интервю звучи като молба някой друг да допише заключението, което Иванов не смее да направи, заключение на анализ, който сам по себе си е правилен. Като желание друг да извади горещите картофи от жаравата.
След като Христо Иванов не прави тази крачка, нека аз да предложа стъпките които ДБ трябва да направи. Възможното и отговорно поведение за ДБ днес включва и разговори с ГЕРБ за създаване на широка евроатлантическа коалиция (или програмно правителство) с първия мандат, защото ДБ се бори и настоява (тук, както и в целия текст, съм черпил с шепи идеи от постовете на @Nicola Yankov [

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • XION - 16:07, 28 ноем.

    ДБ от край време не са единни

Напиши коментар

Коментари