сряда, 30 септември 2009, 11:42 ч.

Полански с раирана риза вместо награда

BNews.bg

Полански с раирана риза вместо награда

Скандалният кинорежисьор Роман Полански беше изненадващо задържан от полицията в Швейцария по заповед за арест отпреди 31 години. Полански трябваше да получи награда за цялостно творчество на филмовия фестивал в Цюрих, но разбирайки за неговото пътуване, прокурорите от САЩ издействаха иск за задържането му в Швейцария.

Скандалният кинорежисьор Роман Полански беше изненадващо  задържан от полицията  в Швейцария по заповед  за арест отпреди 31 години. Полански трябваше да получи награда за цялостно творчество на филмовия фестивал в Цюрих, но разбирайки за неговото пътуване, прокурорите от САЩ издействаха иск за задържането му в Швейцария.

Полански беше арестуван през 1977 г. от полицията в Лос Анджелис по обвинения за секс с малолетна, които той прие, пише Financial Times.  Режисьорът успя да напусне САЩ преди да бъде осъден и оттогава официално е смятан за беглец от американското правосъдие.

Полански живее във Франция, която няма строги споразумения със САЩ за екстрадиране на престъпници и в същото време избягва да посещава тези страни, които имат такива. Режисьорът първоначално е обвинен за изнасилването на 13-годишната Саманта Гейли (живееща в момента под името Саманта Гаймър), както и за даване на наркотици на малолетен. По-късно той успя да смекчи обвиненията и да постигне споразумение с със съдията. Заради заплахата, че ще остане по-дълго в затвора, напусна САЩ.

Прокурор от Лос Анджелис описва ареста като неизбежен в една игра на котка и мишка, която те не са спрели да играят нито за момент, пише New York Times. „Всеки път, когато Полански планира да посети страна, която има спораумение за екстрадиране със САЩ, ние преминаваме през съответните дипломатически канали със заповедтта за арест” казва Санди Гибонс, говорител на областната прокуратура в Лос Анджелис. Гибонс обяви, че вече са правени няколко опита за екстрадиране на Полански, особено когато преди време разбрали, че той ще пътува от Франция за Англия.

Американските адвокати на Полански обаче оспорват това, твърдейки, че са получили информация от няколко областни адвокати, че не се полагат усилия за екстрадиране.  Полански живее в Париж, има къща в Швейцария от много години и снима из цяла Европа през цялото време.

През последните месеци създателят на „Пианиста” се опита да премести делото извън пределите на Лос Анджелис, твърдейки че съдебната система е пристрастна към него. Адвокатите му се надяват, че висящата молба ще попречи на екстрадирането.

Говорейки от името на президента Никола Саркози, министърът на културата Фредерик Митеран каза, че е изумен от задържането на Полански. Самият Саркози изрази надеждата си за бързо разрешаване на ситуацията.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари