сряда, 30 септември 2009, 18:57 ч.

Контролът на СРС-тата отива в парламента

BNews.bg

Контролът на СРС-тата отива в парламента

На роденото в края на предишния парламентарен мандат Бюро за контрол на специалните разузнавателни средства май му е писан кратък живот. В сряда депутатите от ГЕРБ и Атака поискаха то да се закрие

На роденото в края на предишния парламентарен мандат Бюро за контрол на специалните разузнавателни средства май му е писан кратък живот. В сряда депутатите от ГЕРБ и Атака поискаха то да се закрие, като предложиха изменения в Закона за СРС-тата. Управляващите аргументираха идеята с действащите международни актове. Освен това според тях контролът върху СРС-тата трябвало да се извършва от независим орган, като парламентарна подкомисия например. „Контролът трябва да се осъществява от Народното събрание, а не от изпълнителната власт”, обясни председателят на правната комисия Искра Фидосова.
ОТ ГЕРБ подкрепиха идеята си и с икономическата криза. Според тях отделените 2,5 млн. лв. бюджет за бюрото можело и да се спестят.
Евентуалната подкомисия ще действа на паритетен принцип с по един представител от парламентарна група.  Все още не е ясно обаче към коя комисия ще е прикачена – тази по вътрешна сигурност и обществен ред или комисията по правни въпроси.
Според настоящия Закон за СРС Бюрото има мандат от 5 години и се избира от Народното събрание. В момента негов шеф е Бойко Рашков.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Master - 18:05, 22 окт.

    I actually found this more enntneairitg than James Joyce.

Напиши коментар

Коментари