петък, 02 октомври 2009, 12:36 ч.

Чехи искат 12 млн. евро неустойка от Столичната община

BNews.bg

Чехи искат 12 млн. евро неустойка от Столичната община

"Инекон" претендира за компенсации за едногодишното закъснение на договора за ремонт на 18 трамваи. 12 от тях вече са в движение, а останалите се чакат до края на годината. Фирмата обновява изцяло стари български мотриси

Договорът на Столичната община с чешката компания „Инекон” за ремонт на 18 трамвая може да излезе златен, тъй като чуждата фирма е поискала компенсация от близо 12 млн. евро за забавянето на изпълнението на контракта, стана ясно по време на заседанието на общинската комисия по транспорт в сряда.  София трябва да плати по договора 16 млн. евро, които осигури чрез кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие. 
Договорът на чехите е от 2006-а и е с бившето общинско дружество за ремонт на трамваи  „Трамкар”, което се вля в „Столичния електротранспорт” преди година след скандала с бившия му шеф  Христоско Вретенаров.  Допълнително контрактът беше забавен и заради юридическите процедури по прехвърлянето на собствеността. Така договорът е закъснял с година и затова чехите претендират за голямата неустойка. 
Чешката компания трябва ремонтира изцяло 18 трамвая, като използва стари български мотриси.  Вече са получени 12 возила, а до края на годината се очаква да бъдат доставени още шест.  Според първоначалния замисъл ремонтът трябваше да е в базата на „Трамкар”, но след закриването на дружеството производството се премести в Чехия. Затова от „Инекон” поискаха цената да скочи почти двойно, но след преговори с кметството цената беше намелена и обновяването на един трамвай ще струва по 929 000 евро вместо по първоначално договорените 690 000 евро.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари