четвъртък, 01 октомври 2009, 13:56 ч.

Капон внася в прокуратурата сигнали срещу Овчаров

BNews.bg

Капон внася в прокуратурата сигнали срещу Овчаров

Сигнали за корупционни практики в работата на бившия енергиен министър Румен Овчаров ще внесе в прокуратурата и в парламентарната антикорупционна комисия председателят на Единна народна партия Мария Капон. Единият от сигналите е за сключения договор от Овчаров за доставки на газ. С втория сигнал Капон се надява прокуратурата да проверr има ли бившият министър офшорни сметки r докъде се стигна с цялото дело по писмото “Р. Овч”.

Сигнали за корупционни практики в работата на бившия енергиен министър Румен Овчаров ще внесе в прокуратурата и в парламентарната антикорупционна комисия председателят на Единна народна партия Мария Капон, каза тя пред Бареков в предаването “Тази сутрин” на бТВ.

Единият от сигналите е за сключения договор от Овчаров за доставки на газ. Според Капон договорът не гарантира сигурността, която от БСП неколкократно обясняваха като основно достойнство.

С втория сигнал Капон се надява прокуратурата и парламентарната комисия по антикорупция да проверят има ли бившият министър офшорни сметки, докъде се стигна с цялото дело по писмото “Р. Овч” и като цяло какво е станало с многото въпроси, по които тя и премиерът Бойко Борисов са говорили.  

Парламентарната комисия по антикорупция може да направи проверка докъде са стигнали нещата и има ли някой, който е прикрил червените олигархични кръгове около енергетиката и около Румен Овчаров, има ли конфликт на интереси между сродни фирми на Овчаров, добави Мария Капон. Тя допълни, че в ЕНП имат сигнал за задгранични сметки на Овчаров, който поверяват в момента. 

 

Какво още каза Капон:

 

Г-жо Капон, какви сигнали внасяте в прокуратурата срещу Румен Овчаров?

Още като министър Овчаров не е защитил националния интерес. Оставил е търговски дружества да договорят и подписват споразумения, които засягат страната. За нас няма ни най-малко съмнение, че министърът е бил информиран за параметрите на подписаните документи. А променената формула, по която се изчислява цената на газта, ощетява страната с 500 млн. лв. годишно. Така за четирите години, за които предварително се подписват тези допълнителни споразумения, загубата е около 2 млрд. лв. Така че обясненията на Овчаров, че така си гарантираме сигурни доставки, и то за по-дълъг период, пропаднаха. И страната ни преживя газова криза.

Базата на алтернативните горива – мазут и газиол, се променя от коефициент 82, 50 долара за кубик и в новите договорености е 91 долара. Простата математика показва, че цените са увеличени. Когато хората си видят новите сметки за парно от 1 януари 2010 г., е добре да си представят г-н Румен Овчаров. Корупцията не е само вилици, лъжици, принтери и розови коли. Представете си каква тежка щета са тези 2 млрд. лв.

А докъде стигна делото за писмото „Р.Овч”?

Това е сигнал, който е направен изключително компетентно, явно от хора, които са участвали във всичките тези преговори, знаели са всичко и виждат колко е тягостно да гледаш как крадат от държавата. В сигнала има доста въпроса относно проверката на ТЕЦ София примерно, поръчана от министър Овчаров, която не установява злоупотреби. След което обаче при поръчаната от Борисов проверка такива злоупотреби се установяват. Въпросите, които утре ще си говорим с г-н Янев при подаването на сигнала, са следните – Кой е проверявал и каква е връзката му с Румен Овчаров? Общият бизнес в Банско между баба Цеца, майката на Вальо Топлото, и определен съученик на Румен Овчаров? Кои са консултантите по сделките в ТЕЦ Варна? В сигнала ясно са описани определени въпроси, които през последните години многократно се виждаха в пространството. Но някой трябва да даде отговорите.

Какво е притеснителното в сигнала за задграничните сметки?

Дали българската прокуратура е правила такава проверка и какви са последствията от тези стъпки на компетентните български органи. Единствено парламентарната комисия за борба с корупцията може да направи спешно в срок от два месеца такъв контрол.

А кой според вас е прикривал червените олигархични кръгове , както намекнахте по-рано?

Аз мисля, че олигархичният кръг носи своето име. И той не е прикриван – червеният олигархичен кръг си е на Румен Овчаров. В енергетиката това е ясно за всички.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари