четвъртък, 01 октомври 2009, 13:54 ч.

Ало, всички търсят Куйович

BNews.bg

Ало, всички търсят Куйович

Даже и от затвора най-известният сърбин у нас не спира да общува и с политици, и с медии. „Има следи за това, че докато Куйович е бил арестуван, с него са осъществявали срещи хора, които нямат право на това”, алармира BNEWS Атанас Атанасов от ДСБ. Валентин Петров пък остана изумен от факта, че един затворник може да говори по телефона от затвора.

 

Криминално-политическата сага с екшън героя Будимир Куйович не слиза от екран вече втора година. Даже и от затвора най-известният сърбин у нас не спира да общува и с политици, и с медии. „Има следи за това, че докато Куйович е бил арестуван, с него са осъществявали срещи хора, които нямат право на това”, алармира BNEWS Атанас Атанасов от ДСБ. Той не каза кои точно лица визира, но посочи, че това непременно трябва да се провери от прокуратурата. Според Атанасов отговор трябва да получи и въпросът кое обстоятелство е наложило политическото лице Камен Пенков да се среща с един задържан.

Самият Пенков не бе открит за коментар. Секретарката му обясни, че поне две-три седмици той ще бъде в чужбина.

Намесеният в скандала Валентин Петров, на когото Куйович твърди, че е плащал, също не остана безучастен по темата. „.Безумие е да твърди, че ми е давал пари! Ами той утре със същия успех може да каже, че е давал пари на главния прокурор, на президента…!”, ядоса се бившият главен секретар на МВР. Той обаче остана още по-изумен от факта, че един затворник може да се ползва с такива преференции. „Скандалът тук е как този юнак може да се обажда по телефона от затвора?!”, риторично попита Петров.

 

Ето какво още каза Атанас Атанасов:

 

 

Г-н Атанасов, Куйович хвърли нова бомба – от БСП го притискали да даде компромати срещу Илия Илиев и Ваньо Танов. Какво точно са искали от него според вас и защо?

 

Мога да гадая какви компромати са искали от него. Но има нещо друго, което е много важно. Има следи за това, че докато Куйович е бил арестуван, с него са правени различни срещи от лица, които по закон няма основание да се срещат с него. Защото, когато едно лице е задържано под стража, целта на задържането е да бъде ограничено от контакти с външния свят. С него трябва да се вижда само защитата му и следователя.

 

Кои лица визирате?

 

Има следи за осъществяване на контакти с него от лица, които нямат право на това. Имена няма да конкретизирам. Но това, освен че е незаконно, сочи, че са правени опити този човек да бъде използван в определени битки.

 

Между кого?

 

Между различни субекти, политически интереси и така нататък. Аз бих казал, че това, което говори Куйович, не е лишено от основание. И би следвало да се назначи нарочна проверка и тя трябва да бъде извършена от прокуратурата. За това през периода, през който е бил задържан, кой какви контакти е осъществявал с него и дали това е било допустимо.

 

Камен Пенков беше посочен конкретно.

 

Всички знаем, че той беше зам.-министър на вътрешните работи. Нека това да се изясни. Камен Пенков беше на политическа позиция, той не е оперативен работник! Трябва да се направи тази съществена разлика. Кое обстоятелство е налагало това политическо лице да се среща с един задържан? Това трябва да се изясни.

 

Куйович отново заяви, че е плащал на Румен Петков и Вальо Петров, но не каза конкретно за какво.

 

Тези твърдения може да ги хвърли всеки. На първо четене те се възприемат като опит той да си отмъщава. От друга страна това е нещо, което е изключително трудно доказуемо. Така че тази част от нещата също трябва да се провери. Давам си сметка, че едва ли може да излезе резултат. Докато другото – осъществяването на нерегламентирани срещи с него, може да се изясни. И оттам нататък да се търси отговорност защо всичко това е било правено.

 

А нормално ли е той да разполага с телефон в затвора?

 

Това показва надеждността на системата за лишаване от свобода. И доказва, че всички тези данни по медиите за тежка корупция в местата за лишаване от свобода явно имат основание. Оказва се, че в затвора тези, които разполагат с добри финансови средства, могат да си купят всичко. Спомнете си за какво беше сменен шефа на софийския затвор Орешарски. Явно това не е изолирана история.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари