четвъртък, 01 октомври 2009, 17:44 ч.

100 млн. лв. в повече влизат в парите за пенсии

398 лв. става средният минимален осигурителен доход за 2010 г.

BNews.bg

398 лв. става средният минимален осигурителен доход за 2010 г.

Приключи договарянето между синдикатите и работодателите за минималните "прагове", върху които ще се правят осигуровките. Те се повишават с 4,85%. При медиците и хлебарите увеличението е най-голямо в сравнение с 2009 г.

398 лв. ще бъде средният минимален осигурителен доход /МОД/ в страната. Това е с 4,85% повече в сравнение с 2009 г. Това стана ясно след приключване на договарянето между синдикатите и работодателите за следващата година, съобщиха от социалното министерство. Ефектът от нарастването на минималния доход, върху който трябва да се внасят осигуровки за 2010 г., ще бъде около 100 млн. лв. приходи от осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване.
Договарянето на минималните осигурителни доходи по икономически дейности, които са общо 74, приключи късно вечерта на 30 септември. Определянето на тези доходи става на база споразумения между социалните партньори за реалния сектор на икономиката. Този процес, в който участват представителните организации на синдикатите и работодателите и техните браншови структури, се прилага успешно вече осма година.
За 43 от икономическите дейности бяха постигнати споразумения между синдикатите и работодателите. Тези споразумения засягат 1 415 740 осигурени наемни работници. Увеличението на МОД в споразуменията за 2010 г. спрямо 2009 г. е в доста широк диапазон - от 21,8% в икономическа дейност „Производство на хлебни и тестени изделия”, 21,7% в „Дейност на болници” до 1,7% в „Производство на дървен материал” и 1,5% в „Производство на мебели”. Това значи, че хлебарите и медиците ще са с най-голямо увеличение на дохода, върху който ще се правят техните осигурителни вноски. В девет споразумения се запазват размерите на МОД, които са били през 2009 г.
За 34 икономически дейности, където не беше постигнато споразумение между социалните партньори, е направено служебно предложение за размера на минималния осигурителен доход. За определяне на новите размери на МОД за 2010 г., в този случай, работната група прие увеличение на осигурителната база с 2,2 на сто в сравнение с 2009 г.
За близо 400 000-те хиляди българи, които работят в бюджетните организации, не се договаря минимален осигурителен доход, а началните заплати на наетите в т.нар. бюджетна сфера се променят съгласно политиката по доходите и държавния бюджет за 2010 г.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари