петък, 02 октомври 2009, 13:57 ч.

Царски неволи

Борисов забрани на Симеон да продава горите си

BNews.bg

Борисов забрани на Симеон да продава горите си

Премиерът Бойко Борисов е възложил на земеделското министерство да наложи забрана за разпореждане с надвзетите от царя гори.Ще се съобразим и с препоръките на агенцията по горите по този казус, каза той пред журналисти.

Премиерът Бойко Борисов е възложил на земеделското министерство да наложи забрана за разпореждане с надвзетите от царя гори. Ще се съобразим и с препоръките на агенцията по горите, каза той, след като откри поредна спортна площадка в столицата. От агенцията обявиха преди ден, че ще търсят спорните площи по съдебен път.

Междуведомствена работна група за проверка на неправомерно върнатите гори на Симеон Сакскобургготски ще сформира пък министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Това съобщи самият той по повод изнесените от Агенцията по горите факти за двойно връщане на декарите в Рила на бившия премиер в качеството му на наследник на царската фамилия.

Плевнелиев обеща, че експертната група ще бъде съвместна с агенцията по горите, земеделското ведомство и МС, като ще бъде създадена в следващите няколко дни. Попитан дали би подкрепил завеждането на съдебен иск срещу Сакскобургготски, регионалният министър каза: "Категорично да, думичката "неправомерност" ме мотивира да го кажа". Той все пак направи уговорката, че коментарът му е предварителен, тъй като все още не е приключила проверката по казуса.

Припомням, че новото ръководство на Държавната агенция по горите /ДАГ/ заяви преди ден намерението си да придвижи казуса с "царските имоти" към съда. Директорът на ДАГ Георги Костов пръв заяви, че е необходимо създаването на съвместен екип с МРРБ за изясняването на проблема.


Става въпрос за с надвърнати 4500 дка царски гори в Рила при реституцията на имотите на Сакскобургготски през 2003 г. по времето, когато той беше министър-председател. В отговор на парламентарно питане на депутатите от Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров сегашният премиер Бойко Борисов заяви, че ще проверят и длъжностни лица, които не са си свършили работата по завеждането на гражданско дело срещу решението на поземлената комисия в Самоков, с което една и съща земя и върната два пъти.

Освен това се установиха множество груби административни нарушения, за които обаче не бе потърсена наказателна отговорност. Бившият шеф на Държавната агенция Стефан Юруков пък до последно твърдеше, че съдебно дело срещу експремиера ще бъде заведено, но се очаквало Сакскобургготски да върне доброволно получените в повече гори, което не се е случило.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • рулетка - 15:07, 14 окт.

    дзън, дзън - Дедо, ела да заложиш при мен...

Напиши коментар

Коментари