петък, 02 октомври 2009, 14:32 ч.

Маймуните и хората са еволюирали поотделно

BNews.bg

Маймуните и хората са еволюирали поотделно

Учените откриха, че намереният женски скелет в Етиопия е на възраст около 4 млн. г., което връща историята за човешката еволиция още по-назад във времето. Скелетът е на жена, която е ходила изправена. Според учените това доказва тезата, че шимпанзетата и хората са еволюирали поотделно от един и същи прародител.

Най-старият намерен човешки скелет е на жена с височина около 1.20 метра. Тя е ходила изправена преди повече от 4 милиона години, което дава напълно нова насока на изследванията за произхода на човечеството, пише CNN.
Учените, изследвали намерения през 1994 г. в Етиопия скелет, поддържат тезата, че шимпанзетата и хората са еволюирали поотделно от един и същи прародител.

„Намерената вкаменелост не е обикновена. Тя не е на шимпанзе, нито на човек. Тя показва как сме изглеждали преди”, казва директорът на програмата Тим Уайт, палеонтолог от калифорнийския университет в Бъркли.
Видът Ardipithecus ramidus, накратко наречен Арди е живял преди 4.4 милиона години в днешен Арамис, Етиопия. Това го прави с повече от милион години по-стар от откритите в Африка останки на маймуночовек през 1974. Скелетът на Арди има 125 части, оформен череп, зъби, таз, ръце и стави. Натрупаните през последните 17 години заключения връщат историята за човешката еволиция още по-назад във времето.


На практика това, което ни казва Арди е, че като хора сме започнали да се развиваме преди поне 6 милиона години, смятат учените. Нашият прародител е тежал около 50 кг и е имал много дълги ръце, и пръсти. Мозъкът на Арди е бил с размер близък до този на шимпанзето, а храната му е била разнородна – растения, плодове, малки бозайници. Много учени смятат, че хората са се развивали отделно от шимпанзетата, което е истинско предизвикателство за досегашните схващания, че сме произлезли именно от тях. Изследователите все още се опитват да разберат на какъв етап обаче шимпанзетата и хората са се отделили от общия си прародител.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари