сряда, 07 октомври 2009, 15:56 ч.

Огън и жупел

Бойко на дуел със Славчо заради Черни

BNews.bg

Бойко на дуел със Славчо заради Черни

Бойко Борисов ще посрещне Давид Черни – чешкия художник, когото пловдивският кмет Славчо Атанасов натири вчера. Градоначалникът разпореди общинска полиция да варди баня „Старинна” и да не допусне твореца.

 

Авангардистът, който скандализира България през януари с инсталацията “Ентропа”, където ни изобрази като политическа тоалетна, трябва да пристигне в събота, 10 октомври.

 

Той е поканен на откриването на изложбата “Европейското изкуство 20 години след падането на Желязната завеса”. В тази експозиция пловдивчанинът Емил Миразчиев представя черния плат, с който макетът беше покрит, за да не боде в очите на политиците. След вернисажа Черни ще иде на гости на премиера Борисов, по негова лична покана.

Това е новината от днес. В същото време общинската управа на Пловдив се чуди какво ново да измисли, че да сплаши твореца. Първо кметът забрани кракът на авангардния художник да стъпва на общинска земя. После го обяви за човек, наранил националното ни достойнство, от който трябва да се срамуваме. И накрая от безсилие се закани да му прати общински бодигардове.

Докато екипът на Славчо Атанасов умува над странния казус – как да запуши устата на един свободен гражданин на Европа, общински съветници, бивши кметове, интелектуалци се надпреварват да се изказват за и против модерното изкуство, демокрацията, свободата, тоталитарните години, визията на България пр.

Чудо на чудесата с пловдивски адрес. Кметът на културната столица вика: Разпни го! Премиерът вика: Осанна! Народът гледа сеир. И недоумява в демократични времена ли живеем, европейци ли сме в този град с претенция за столица на изкуствата и с принос наистина за промените в последните години на миналия век. Май по-добре ще е да се обявим за туземци. И тогава няма да недоумяваме глупост ли е или не е глупост да затръшнеш вратата на храма пред твореца.

Така ще ни е и по-лесно да се оправдаваме за корупцията, далаверите и всичко комрометиращо ни, защото тогава демократичният дебат ще бъде блян, до който все още не сме достигнали. И ще ни е простено да се разпореждаме с всичко, което не ни е работа.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари