четвъртък, 08 октомври 2009, 13:55 ч.

Под тепетата

Божана Апостолова: Да излезем от тази тоалетна, в която живеем

BNews.bg

Божана Апостолова: Да излезем от тази тоалетна, в която живеем

"Атака" е подбудителят на пловдивския кмет и позицията му АнтиЧерни. Това твърди в интервю за BNEWS известната пловдивска поетеса. И още размисли за отношението на Славчо Атанасов към модерното изкуство и посещението на чешкия художник Давид Черни под тепетата.

- Какво мислите за разразилия се задочен скандал между кмета на Пловдив – Славчо Атанасов и модерниста Черни?

- Моята позиция е в защита на свободата на духа. Не може един кмет да излиза с аргументация, че е собственик на общинските имоти, поради което Черни не може да влезе в общински имот.  Това говори за много ниска култура, липса на свобода и отношение към изкуството. Ние бутнахме Берлинската стена и издигаме черна завеса пред изкуството - това е недопустимо. Да не говорим, че инсталацията на Черни не беше разбрана – тя е политическа тоалетна.  Той никога не си е позволил да обиди със своята инсталация българския народ. Много е тъпо кметът и зам. кметът на Пловдив да имат такава позиция! Възхищавам се на Бойко Борисов, който, както е известно, не е интелектуарец, но покани Черни в кабинета си, защото само един диалог може да реши нещата и то човешки, цивилизован диалог, за да излезем от тази тоалетна, в която самите ние живеем.

- Смятате ли, че е нормално кметът на град като Пловдив, който е бил културна столица на Европа,  да има подобно поведение?

- Не, не мога да приема такова поведение. Мисля, че и пловдивчани няма да го приемат. Определени групи националисти, като "Атака", застават зад идеята на кмета и всъщност те са основни подбудители, за да заеме Славчо Атанасов подобна позиция. Не мога по никакъв начин да застана зад позицията на кмета, заставам зад позицията  на свободата на духа, на цивилизованите разговори, на убеждението, че ако ние посрещнем този човек и разговаряме с него, той ще види истинското лице на българина. Това, че кметът  така грубо казва крака на Черни да не стъпва в Пловдив, и че ще сложи пред "Баня Старинна" общинска полиция – това е престъпление, което не може да си позволи един съвременен кмет.

- Какви действия ще предприемат художниците срещу Славчо Атанасов в събота?


- Българите, както ви е известно, никога не са обединени. Аз съм сред хора на изкуството и отделните маси  коментират, че това е голям срам, голям позор за България. Защото по този начин ние се злепоставяме, с подобен скандал се злепоставяме пред цял свят и в основата на това, представете си - пловдивският кмет! Това просто е недопустимо и вие, медиите, трябва факли да запалите, ако се налага, но да запалите истинското лице на светлината, а истинското лице на светлината е свободата на духа, на цивилизованите разговори и уважението!

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • С какво... - 02:43, 15 окт.

    С какво по-точно е известна...

Напиши коментар

Коментари