петък, 09 октомври 2009, 16:10 ч.

Телефон на доверието

Безработица пречи на отказването от цигарите

BNews.bg

Безработица пречи на отказването от цигарите

Безработицата, семейни драми и други стресови ситуации отказват страстните пушачи от опитите да спрат цигарите. Тези изводи са направени на спецтелефон на доверието, който е безплатен за желаещите да зарежат папиросите.

Безработицата, ниските заплати, семейни проблеми и други неблагополучия, водещи до стрес, са сред основната причина за неуспешните опити на страстните пушачи да се откажат от цигарите. Това става ясно от анализа на разговорите, проведени досега на безплатния телефон за отказ от тютюнопушенето, съобщиха от здравното министерство.
Националната телефонна линия 070010323 бе разкрита в края на миналата година като част от Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в страната. От януари досега на този телефон са потърсили консултации 866 души.
Обадили  са се 430 мъже и 436 жени, които са имали желание да откажат цигарите. Средната възраст на потърсилите консултация е била около 42 години, средната продължителност на тютюнопушенето – около 20 години, а средният брой изпушени цигари на ден – около 26. Най-често хората са питали какви са последствията за организма от пушенето, какви са методите за спиране. Повече от половината от обадилите се на Националната линия за отказ – 457 души, са споделили, че са правили неуспешни опити да се откажат от тютюнопушенето. Причините за неуспехите най-често са били социално-психологически, сред които са стресът във всичките му форми (безработица, ниско заплащане, семейни проблеми и т.-н.), повишената тревожност, страх от напълняване, страх от изключване от приятелския кръг и др. Млади хора дори са споделяли пред консултантите, че пушат от скука, а други определят самотата като основна причина за тютюнопушенето.
Съвети за справянето и предотвратяване на вредите от пасивното пушене от Националната линия за отказ са потърсили 60 души. Като основни причини за подлагане на пасивно пушене се открояват приятелският кръг при 24 от пасивните пушачи и работната среда при 17 от тях.
Телефон 0700 10 323 работи от 9 до 19 часа от понеделник до петък. Повече информация за Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето и всички инициативи, свързани с нея, можете да се запознаете на интернет-сайта на програмата www.aznepusha.bg.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари