понеделник, 12 октомври 2009, 14:42 ч.

Европодкрепа

Саркози удря рамо за АЕЦ "Белене"

BNews.bg

Саркози удря рамо за  АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов е запознал френския президент със ситуацията около енергийните проекти в България. По думите на нашия премиер Саркози поел личен ангажимент Франция да лобира за това България да получи по-големи парични компенсации за затварянето на блокове в АЕЦ „Козлодуй".

Бойко Борисов е обяснил на френския президент, че липсва финансиране за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”.

„Тъй като френската компания АРЕВА също участва и вече проектът е в напреднала фаза, има похарчени пари, поръчано оборудване, поръчано гориво и тогава г-н президентът ми зададе въпроса - по какъв начин вие се отделяте от Русия, когато вече няма Варшавски договор и няма СИВ. Аз съм премиер от два месеца, но така или иначе обясних, че има хвърлени пари и ние не можем с лесна ръка да го задраскаме. Затова именно търсим европейски партньори и да финансират, и съответно да гарантират сигурността на тази централа, защото може да се случи така, че ние да построим нещо с огромни лишения, ако намерим финансиране, и след това да дойде същото, което дойде преди няколко години - спрете 3-и и 4-и реактор", разказа Борисов след срещата си с Никола Саркози в Париж.

Това, което френският президент е поел като личен ангажимент, е да провери какво може да се направи и от къде може да се намери финансиране за АЕЦ "Белене".

По време на срещата си в Елисейския дворец двамата са обсъдили основни проблеми, свързани с двустранните отношения и борбата с корупцията у нас.

Темата с корветите, която Борисов по-рано определи като „неприятна", също не е била подмината. По-рано по време на срещата на Борисов с френския премиер Франсоа Фийон стана ясно, че България не може да закупи корветите договорени от кабинета Станишев.

Със Саркози обаче Борисов се е разбрал Франция да ремонтира белгийските фрегати, които са на въоръжение във ВМС, но след 2011 година.

Саркози също така е поел личен ангажимент да съдейства на България за по-бързото усвояване на парите от еврофондовете, както и да се увеличи с 4 месеца срокът на договорите по Шенген, за да могат да се усвоят парите от България, тъй като има изоставане.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари