понеделник, 12 октомври 2009, 15:19 ч.

Найденов предполага, Дянков разполага

Двойно вдигат парите за кравите?

BNews.bg

Двойно вдигат парите за кравите?

Екипът на земеделското министерство е поискал от хазната двукратно увеличение на помощите за животновъдите догодина. Стопаните ще получат около 120 млн. субсидии срещу заложениге в тазгодишния бюджет 60 млн., а на глава животно им се пада между 80 и 100 лв. помощ, оповести зам.-министър Цветан Димитров.

Двойно завишена субсидия за крави ще иска земеделското министерство от министър Дянков. От ведомството на Мирослав Найденов настояват да получат от Бюджет 2010 между 115 и 118 млн. лева за плащане на помощ на глава животно, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на дискусия за бъдещето на животновъдството у нас. Той информира фермерите, че догодина се предвижда по над 80 лева държавна помощ на млекодайно над 6 месеца, независимо от сорта му.

Зам.-земеделският министър напомни, че в бюджета за 2009 г. са заложени почти двойно по-малко пари за фермерите и техните животни – само 61 млн. лв., спряно предвиденото за догодина. Парите все още не са изплатени, стопаните ще ги получат от началото на декември, обещават от ведомството.

Досега към тази сума се прибавяха и 10 милиона лева субсидия за качествено мляко. От следващата година обаче тя отпада по изискванията на ЕС. Средствата са включени в общо 211 млн. лева държавна помощ, които бяха утвърдени на вчерашното заседание на кабинета. Те ще бъдат заделени в бюджета за тази година, като 150 млн. са за национални доплащания към директните европлащания, поясни зам.-министърът на земеделието.

Сред парите, които държавата планира да задели за 9 антикризисни мерки, е помислено и за млекопроизводителите от планинските и полупланинските райони. Подготвено е и писмо до ЕК от името на министър Найденов, с което страната ни ще иска разрешение за държавна помощ в размер на 10 млн. лв. Парите ще се дават на млекарите в планината, за да си купят хладилни витрини и сами да си продават млякото, каза зам.-министър Димитров.

По време на форума животновъди и фермери се оплакаха от мудността на управляващите в земеделието през последните два месеца и настояха за държавно рефинансиране на сектора, за да се спаси поминъкът на стопаните. Фермерите се оплакаха, че банките масово им отказват кредити. „Животновъди и млекопроизводители са в най-окаяно състояние. Без свежи пари секторът няма да бъде спасен”, каза представителят на браншовите организации Танчо Колев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари