понеделник, 12 октомври 2009, 16:02 ч.

Куневи идеи

Обща сметка за ток и газ - да, но не скоро

BNews.bg

Обща сметка за ток и газ - да, но не скоро

ДКВЕР да предложи сформирането на обща сметка за ток и газ за потребителите по евромодел, призова Меглена Кунева. Тя отново напомни на ЧЕЗ, че трябва да спазва решенията на българския съд и да възстанови ежемесечното отчитане на електричеството.

Еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева е препоръчала на председателя на ДКВЕР Ангел Семерджиев и в България да започне използването на изработения от ЕС модел на обща сметка за ток и газ. Тя уточни, че е обнадеждена за това след разговора си с шефа на регулатора, на когото е препоръчала да излезе с предложение по начинанието.

„Сигурно ще дойде време, когато ще има една обща задължителна сметка в ЕС”, коментира Меглена Кунева. 
  
Общата сметка за ток е пробвана с фокус групи и ЕК е наела специален дизайнер, който да изработи модел на сметката, удобен и лесен за потребителя. Въвеждането й у нас обаче може да отнеме и години.

55 хиляди европейци са се жалвали в ЕК от различни проблеми в енергийното им обслужване, отчете българският еврокомисар. Кунева напомни още на ЧЕЗ, че трябва да върне едномесечното отчитане на тока в Западна България и да спази решението на ВАС.  Чешката компания продължава да използва тримесечно отчитане и да прибира авансово парите на потребителите, въпреки съдебното решение.

Пред журналисти Кунева съобщи още, че ЕК днес е приключила процедурата, с която България ще получи последния транш от компенсациите за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, които възлизат на 77,5 млн. евро.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари