вторник, 13 октомври 2009, 16:34 ч.

На масата

Българинът яде по-малко хляб заради кризата

BNews.bg

Българинът яде по-малко хляб заради кризата

Нашенецът намалил похапването на хлебните изделия и заради кризата, и заради собственото си здраве. В същото време 30% от фурните били в сивата икономика, отчетоха от Блраншовата камара на хлебари и сладкари.

 

 
Консумацията на хляб и хлебни изделия устойчиво намалява с около 2% на година, съобщи председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Борис Инчев. От Националният център за опазване на общественото здраве, потвърдиха данните.


От една страна, консумацията на хляб и зърнени храни е намаляла заради кризата и стремежът за оптимизиране на семейните разходи, но от друга – влияние оказват митовете за вредното влияние на хляба върху организма.

Според Световната здравна организация /СЗО/ хлябът и зърнените храни са в основата на пирамидата на здравословното хранене. Организмът има нужда от въглехидрати, които се набавят от хляба и зърнените храни, растителните храни и картофите. Организмът се нуждае от поне 130 г. въглехидрати дневно, са изчислили специалистите.

Шефът на браншовиците сред хлебарите и сладкарите оповести още тревожна статистика – 30 на сто от хлебопроизводството у нас е на територията на сивия сектор. За да излязат нап светло доходите на фирмите в бранша, е необходимо да се вдигнат осигурителните прагове на работниците, препоръча Борис Инчев. Само така щели да се осветят печалбите на фурните,защото те ще трябва да декларират откъде имат пари за заплати на персонала, смята браншовикът.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари