вторник, 13 октомври 2009, 10:59 ч.

Самопризнание

Милен Велчев: Предлагах сделката с дълга още при Муравей

BNews.bg

Милен Велчев: Предлагах сделката с дълга още при Муравей

Всички обвинения за сделката с дълга са неоснователни, заяви на „Барекадата” бившият финансов министър Милен Велчев по повод твърденията на Муравей Радев, че България губи 2 млрд. долара заради сделката на кабинета на НДСВ от 2002 г. Велчев обяви, че няма да се кандидатира за лидерския пост в НДСВ

Според Велчев колегата му Николай Василев е направил добра аналогия за поведението на държавата до 2002 г., преди промяната на валутната структура на дълга: тя била като един играч на рулетка в Казино, който залага на червено и черно, с валутен дълг в долари, а икономика, работеща в евро и лев вързан към еврото чрез валутния борд, каза той.

Все едно залагаш на курса на долара – дали ще се повиши или понижи, обясни Велчев. Той уточни, че има загуба от над 1 млрд. долара преди 2002 г., когато той поскъпваше.


Велчев призна, че е предлагал сделката още на тогавашното правителство по времето на Муравей Радев, но не бил обменил и дума с принц Кирил за това. Тогава Велчев е бил експерт в Мерил Линч. „Най-голямата неистина, казана от Муравей Радев, е, че БНБ е била против сделката”, каза още Велчев и припомни, че през 2002 г., когато в парламента е обсъждана сделката, Радев е бил зам.-председател на бюджетната комисия. Тогава БНБ е била представена от подуправителя Мартин Заимов, който изразил пълна подкрепа.


„Тази сделка не е изгодна за България. Бих предложил независима комисия да оцени сделката за целия период от 2003 до 2015 г.”, включи се по телефона Муравей Радев.

Такава комисия вече бе сформирана в парламента и по този повод Велчев каза, че се радва, че „ще отпаднат всички съмнения”. „Нека оставим този спор на специалистите”, призова той. Според Велчев още по времето на правителството на СДС е била приета стратегия за управление на дълга, където превалутирането от долари в евро била една от посочените възможности. Според Велчев изказванията на Радев са "активно мероприятие на Иван Костов и ДСБ", които извеждат Радев на преден план, за да си измият ръцете с него.

Темата за сделката с външния дълг на Велчев бе повдигната преди две седмици, когато депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и БСП поискаха проверка. Предложението им за ревизия вече е във финансовото министерство, научи преди дни BNEWS. Докъде ще стигне проверката зависи и от настоящия финансов министър Симеон Дянков.

Милен Велчев коментира пред Бареков и предстоящия избор на лидер на НДСВ. „Смятам, че НДСВ има сериозна перспектива, която зависи, както от инициативата на следващите лидери, на ръководството, на ръководния екип, така и от развитието на политическите процеси в България”, каза  Милен Велчев. Той заяви, че няма да се кандидатира за лидерския пост на партията, тъй като като дългогодишен зам.-председател на НДСВ е бил спряган като една от „водещите сили” в партията и трябва да поеме своята отговорност за изборния неуспех. „Смятам, че в политиката трябва да има морал и да се носи политическа отговорност”, каза той. Велчев е категоричен, че няма да се оттегли от НДСВ, но ще се занимава и с бизнес-проекти в България. Според Велчев атаките към партията му са и от ляво, и от дясно.

Красьо от Плевен, станал известен със скандала във ВСС и пласирането на ръководни длъжности, не е от финансовите спомоществователи на НДСВ, заяви Велчев. Красимир Георгиев-Красьо от Плевен предоставил срещу заплащане помещение за провеждане на мероприятие на партията. Велчев каза, че двамата се познават и че продължават да се чуват отвреме на време. Той отрича обвиненията и аз съм склонен да му вярвам, каза Велчев по повод на скандала с висшите магистрати.

Преди дни стана ясно, че трима от членовете на съвета и 30 действащи магистрати са контактували с Красимир Георгиев – т.нар. Красьо от Плевен. Главният прокурор Борис Велчев съобщи пред ВСС, че Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов са тримата негови членове, замесени в скандал с купуване на гласове в съвета. През юни стана ясно, че Красьо от Плевен е предлагал на магистрати да ги уреди с постове срещу 200 000 лв.

Нямам сметки в офшорни банки и нямам нищо общо с хотелския бизнес, каза още Велчев. Поддържам отношения с принц Кирил, говорим си отвреме на време, каза Велчев. Той обаче призна, че научил от вестниците за раздялата на принца със съпругата му Росарио заради актьора Хю Грант.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • баба Ванга - 10:22, 14 окт.

    Ке доде онио и ке влезеш у затвора, Велчев

Напиши коментар

Коментари