вторник, 13 октомври 2009, 14:39 ч.

Клъцни-срежи

Над 2000 жепейци остават на улицата от Нова година

BNews.bg

Над 2000  жепейци остават на улицата от Нова година

2030 железничари ще бъдат съкратени до 1 януари 2010 г., съобщи новият изпълнителен директор на „БДЖ” Пенчо Попов. От 1 октомври без работа остават 1330 жп работници, други 700 техни колеги отиват на борсата от 1 януари. Железниците са натрупали 150 млн. лева дългове към доставчици. Попов успокои пътниците, че билетите няма да поскъпват.

От началото на този месец съкратените са 1330, още 700 ще получат трудовите си книжки и обезщетенията си от Нова година, съобщи на първата си среща с медиите новият изпълнителен директор на „БДЖ” ЕАД Пенчо Попов. Той призна, че му е най-тежко да се лишава от доказани професионалисти, затова ще редуцира първо броя на прекалено раздутата администрация.

В момента в системата на Железниците работят 15 500 души, които получават средно по 660 лв. на месец. Самият Попов е кадър на БДЖ и бе назначен на поста от министър Александър Цветков преди седмица.
Изпълнителният директор на държавните железници обеща, че няма намерение да вдига билетите за пътниците, защото това не е удачно по време на криза. Засега се запазват и бонусите при пътуване в двете посоки, както и отстъпките за пенсионери.

БДЖ обаче очаква държавата да изпълни ангажимента си и да плати поисканите в бюджета за догодина 165 млн. лева дотация за социалната дейност, която извършват железниците, като превозват пътниците под себестойността на услугата.

Таксите за товарните превози обаче най-вероятно ще растат, предвид загубите от това перо, които са около 45 млн. лева. Спадът на товарните превози е около 45%, като 30 на сто от него се дължи на спирането на дейността и поръчките за „Кремиковци”.

150 млн. лв. са дълговете на БДЖ до момента, 52 милиона от тях са борчове към националната компания по жп инфраструктурата, оповести шефът на железниците. Общо задълженията на железниците към доставчици възлизат на 30% от приходите им, призна той. БДЖ очаква да калкулира общо 40 млн. лв. загуби до края на декември, в момента те са 20 млн. лева.

Шефът на БДЖ подкрепи исканията на синдикатите за  финансова ревизия на жп превозите. Пенчо Попов нарече обаче незаконни и неоснователни протестните действия на железничарите във Варна. Според него протестите на жепейците за заплати са необосновани, защото до момента закъснението в изплащането било само 13 дни. Всички приходи на компанията ден за ден се трупат за възнаграждения на служителите, затова именно е преустановено и изплащането на дълговете, призна шефът на БДЖ.

Той отхвърли като нереална хипотезата железниците да изкупят акциите на „Кремиковци” и по този начин да станат съсобственик, защото сметна на първо четене, че ако това се случи, особено на пазарни цени, би било неизгодно. Компанията няма намерение да разпродава активи. Същевременно БДЖ ще продава за скраб излезлите от строя вагони, някои от които обрасли с храсти и дървета, обеща Пенчо Попов. Той съобщи още, че чака от подчинените си доклад а за безопасността на пътуването с влакове в страната.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари