сряда, 14 октомври 2009, 14:01 ч.

Червен кеч

Кънчо Стойчев: Кметският стол в София е трамплин

BNews.bg

Кънчо Стойчев: Кметският стол в София е трамплин

Въпросът изобщо не е дали да има нов лидер на БСП, а кой да бъде той. Самоцелно купуване на нови обувки едва ли е необходимо. И всеки, който участва в битка, макар и неуспешна, значи се опитва да излети в космоса. Не всички излитания в космоса са успешни, но самият факт, че човек се опитва да излети в космоса, вече говори нещо.

 

Г-н Стойчев, какво става с БСП? Някои смятат, че е тръгнала по пътя на синята деградация.

Не знам точно какво става, но каквото става, не е добре.

На конгреса лобитата на Овчаров, Петков и Станишев ще се сблъскат ли? Ще се стигне ли до смяна на лидера?

Това е в сферата на гадаенето. Сблъсък вече е налице. Да, има борба, която е съвсем нормална след загуба на избори. И то не каква да е загуба, а много неочаквана по размер загуба. И отсъствие на поета отговорност. А кой кого ще сваля – това вече са чисти гадания.

А трябва ли да има нов лидер?

Въпросът изобщо не е дали да има нов лидер, а кой да бъде той. Ако има алтернатива. Самоцелно купуване на нови обувки едва ли е необходимо. Въпросът е за какъв тип обувки става дума. Поне в момента аз не виждам сериозна изявена алтернатива. С което не искам да кажа, нито че Станишев трябва да остане, нито че не трябва да остане. Просто не виждам алтернатива.

Близнашки нарече Станишев „менте социалист”. Та в тая връзка, полезно ли ще е, ако БСП се разцепи на леви и центристи? Това ли е начинът БСП да оцелее?

Не мисля, че разцеплението е начин да се оцелява. Това е малко извратен въпрос. Считате ли, че начинът да запазите брака, е да се разведете? Да, има такъв отговор, но е доста извратен. БСП, ако трябваше да се сегментира, това трябваше да стане преди 20 години! След като 20 години не е станало…

Имах предвид това ли е логичният път, който предстои на партията?

Не бих казал, че това е свързано с логика. Обикновено разцепление има, именно когато няма път. Като свърши пътят и няма накъде да ходим, се разцепваме. Разцеплението обикновено е израз на безпътица, отколкото на път.

Много пушилка вдигат по медиите т. нар. лобита в БСП, затова всички очакват нещо да се случи.

Нормално е, съвсем нормално е. Всеки счита, че е прав и всеки си защитава някаква своя истина. Моментът е труден за БСП, защото наистина загубата не е просто голяма – мен ако питате, тя е незаслужено голяма. Да зачеркваме четирите години на Станишев е пълна глупост, това е слепота. Има периоди от управлението на Станишев. През първия период от първите две години наблюдавахме едно доста целеустремено, целенасочено правителство, което решаваше свръхзадачата България да влезе в Европа и апропо България влезе в Европа. След това следваща година - условно казвам една година - бих я определил като заспала година. Те някак си легнаха на лаврите на това, че влязохме в Европа. И се получи едно нищо неправене. Имаше и една четвърта година, която беше продънена година. Управляващите оглушаха. Те престанаха да се вслушват в обществото, заживяха своя си живот сами за себе си и бяха наказани от избирателите. Но наказанието беше по-голямо от заслуженото. Ще минат една-две години, ще погледнем назад и ще видим. Спомняте си, че се твърдеше, че е напълно провален мандатът на Костов. Че е напълно провален мандатът на царя. И при Костов, и при царя имаше провалени неща, имаше и непровалени неща. Така че в момента наблюдаваме една небалансирана оценка. Но безспорно е, че последната година беше годината на огромните глупости.

А и победата на ГЕРБ не беше чак толкова голяма, колкото се получи реалният резултат. Всъщност след промяната на изборния закон те получиха още 20 депутати, неочаквани от никого. Не бива заради това, че тече борба за власт, да се обявява кончината на света или на партията.

Според вас Татяна Дончева става ли за лидер?

Ако питате мене лично тя има лидерски качества, на за лидер на БСП според мене не става.

Кой обаче стои зад нея? И кой за Сергей?

Ще ви разочаровам, защото това е отговорът кой стои зад Бойко Борисов - никой. Бойко Борисов стои зад себе си. Ние сме склонни да мислим, че някой стои зад някой. Опитваме се да мислим света магически, а не като поредица от логически свързани събития и действия.

Какво е влиянието на Първанов в БСП? Има ли такова още?

Няма начин върху членската маса Първанов да няма влияние. Това си е влиянието на авторитетния човек. На един успешен лидер на БСП, който извади партията от много тежко положение на предишен етап. Колкото до различните котерийни борби вътре, аз не мога да преценя.

Възможно ли е след края на мандата той да се завърне като лидер на партията?

Няма практика от президент, най-високата възможна позиция, човек да отиде лидер на партия. Пък която и да е тя – стогодишно или двестагодишна. Не е прието. Сигурно има изключения по света, нямам справка, но по-скоро не.

Наближават и местите избори. Победата на Фандъкова сигурна ли е?

На мене ми изглежда сигурна. Това всъщност е одобрението към Борисов. Вижте рейтингите на министрите, които още са напълно неизвестни в обществото, а имат огромни рейтинги. Това е едно доверие изобщо към Борисов, то се пренася.

Десните и Атака също подкрепиха Фандъкова. Защо обаче толкова дълго се колебаха?

Не знам за какво са се пазарили, но очевидно е имало пазарлък. За мене лично като софиянец отсъствието на възможност техните да издигнат кандидатура говори за много тежка криза. Ако преди десет години някой ни беше казал, че ще имаме едни избори за кмет, на които СДС няма да имат кандидат, всички щяхме да се изсмеем! Но сега се оказа, че е възможно.

А каква е играта на Кадиев? Той сам си казва, че няма шанс, а участва доста нахъсано в битката.

Не мога да кажа. Очевидно той е един от основните претенденти. Кметският стол в София е трамплин. Това е една от най-важните властови позиции в държавата. И всеки, който участва в битка, макар и неуспешна, значи се опитва да излети в космоса. Сега, не всички излитания в космоса са успешни, но самият факт, че човек се опитва да излети в космоса, вече говори нещо.

Направи впечатление, че РЗС тръгна срещу Бойко и издигна свой кандидат.

Аз мисля, че Яне Янев просто търси своята идентичност. И усеща, че не е далновидно да се пропусне един тур. Той не тръгва да спечели изборите, а просто да присъства в обществото. Политическите партии затова са политически партии – те са публични и участват във всички тези състезания. За какво един футболен отбор е футболен отбор – защото се явява в шампионата, там се състезава. Така го разбирайте. Мене не ми е симпатична позицията, при която не се участва в състезанието.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • знаещ - 12:12, 15 окт.

    Кънчо,не се прави на глупак какъвто не си . А Петър Стоянов какъв.Долно е какво искаш да внушиш с това свое твърдение?

  • идиот - 19:24, 14 окт.

    Освен Яне и аз си търся идентичността. Някой да я е намирал тъдява ?

  • социопат - 15:09, 14 окт.

    От този по-противен ми е само Андрей Райчев. Недейте ги публикува тия олигофрени в този сайт

Напиши коментар

Коментари